Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dla Was dzisiaj przepis na kurczaka w cieście, który jest naprawdę łatwy do wykonania!
 

pre_1479922142__x1.png

 

Sugerowałam się przepisem, który znajdziecie również na tej stronie: http://www.popularne.pl/kurczak-w-ciescie/ Dodaje ten przepis aby pokazać, że przepis jest mega łatwy, zajęło mi to 50 minut, a robiłam tą porcję x2. Dodam, że to była moja pierwsza próba i nie jestem żadnym specem, w kuchni to ja nie przebywam także to również przepis dla osób, które żadnymi kucharzami nie są. :)

 

 

 

Potrzebne składniki:

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 100 g przegotowanego szpinaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej  (Ja akurat tego nie użyłam bo nie miałam)
  • 1 szczypta papryki w proszku
  • 80 g pokrojonego sera feta
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 rozbite i rozmieszane jajko
 
 
1. W pierwszej kolejności musimy naszego kurczaka naciąć robić w nim tak zwaną "kieszonkę".
Doprawiamy go następnie solą, pieprzem i oregano, zarówno w środku jak i na zewnątrz.
Wszystko robimy na oko według naszego uznania. Pamiętajcie, że lepiej dodawać mniej i ewentualnie dosypać niż jak przesadzimy bo wtedy może być problem. :)
Ja dałam mniej pieprzu gdyż za nim nie przepadam, a za to więcej oregano.
Na koniec bierzemy masło i w mikrofali je roztapiamy, za pomocą tego czegoś (nwm jak to się nazwa xD) smarujemy po naszym kurczaczku nie zapominając również o środku! 
 
pre_1479922644__x2.png
 
 
2.Chwilowo możemy odłożyć kurczaka. Teraz bierzemy się za szpinak! Jeżeli macie go w listkach wpierw musimy go posiekać natomiast jeżeli kupujecie gotowego to wrzucacie go do jakieś miski.
Dodajemy do niego według naszego uznania sól, pieprz oraz paprykę w proszku i porządnie mieszamy ze sobą. Po wymieszaniu szpinaku dodajemy ser feta (ja osobiście  pokroiłam go wcześniej na mniejsze kawałki aby później było łatwiej) i mieszamy go.
 
 
3. Bierzemy ponownie naszego kurczaka i wypełniamy naszą kieszonkę wyżej przygotowanym szpinakiem z fetą.
 
pre_1479923138__x3.png
 
4. Teraz czas na ciasto francuskie! Rozkładamy je na blacie, połowę ciasta ucinamy jako, że ja postanowiłam robić porcję x2 obie połówki zostaną użyte, jeżeli Ty decydujesz się na jedno to drugą połowę ciasta zapakuj i schowaj na później.
Kładziemy mniej więcej na środku naszego kurczaka i nasze ciasto francuskie tniemy tak, jak na zdjęciu
 
pre_1479923357__x4.png
 
5. Na koniec zwijamy paski do środka. Robimy to na przemian, raz prawa, raz lewa strona. Rozbijamy jajko i smarujemy wierzch ciasta francuskiego jajkiem.
 
pre_1479923649__x5.png
 
6. Wkładamy teraz kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 40 minut. Jeżeli ktoś również nie ma piekarnika w którym możemy sobie ustawić temperaturę to wystarczy, że co 20 minut będziemy zaglądać i po naszym cieście będziemy mogli oceniać, ja osobiście piekłam przez równą godzinę. 
 
pre_1479923910__x6.png
 
 
 
voila, bon appetit :witaj2:
 
 
 
 
  • Like 11
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności