Wercia.

Przepis na TORT OREO

54.png.5eec7f086e44bcf6d5635b1a40a6247a.png
Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura pieczenia: 160 stopni

Poncz

 sok z 1/2 cytyny
 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
 50 ml wody

Składniki na biszkopt

● 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
 60 g mąki pszennej tortowej
● 20 g kakao dobrej jakości
 90 g cukru pudru

Sposób przygotowania 

Krok Pierwszy

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C

Krok Drugi

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować.

Krok Trzeci

Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.

Krok Czwarty

Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

Krok Piąty

Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.

Krok Szósty 

Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok Siódmy 

Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.

Krok Ósmy 

Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki na krem

 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
 250 g serka mascarpone
 4 łyżki cukru pudru
● 6 ciastek Oreo

Sposób Przygotowania

Krok Pierwszy

Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.

Krok Drugi

Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.

Krok Trzeci

Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.

Wykończenie tortu

Krok Pierwszy

Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.

Krok Drugi

Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch tortu.

Krok Trzeci

Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.

Krok Czwarty

Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.


19598999_1412406622170861_1678061399618933541_n.jpg.9181fae4efd9929ea2191e93d28acdbc.jpg

Życzę Powodzenia i Smacznego! :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now