Jump to content
s t a r g i r l

Przepis na Zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami oraz sosem beszamelowym

Recommended Posts

Witam!
Przychodzę z kolejnym przepisem, lecz dzisiaj nic na słodko, ale na słono! 
Dzisiaj mam do przedstawienia zapiekankę z mięskiem mielonym i warzywami z sosem beszamelowym. 
Sama praca przy tym jest dość czasochłonna, oraz czas oczekiwania na gotową zapiekankę również jest długie.
Ale mimo wszystko, danie samo w sobie jest pyszne! :D 

Czas przygotowania: 60/70 minut
Temperatura oraz czas pieczenia: 180 stopni/55 minut

Składniki:

2 opakowania warzyw na patelnię( rodzaj zależy od Waszych upodobań)
2kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
3/4 ząbki czosnku 
4 łyżki oleju 
sól oraz pieprz 

Sos beszamelowy:

 2 szklanki mleka
 10 dag startego żółtego sera
 1 czubata łyżka masła
 1 czubata łyżka pszennej mąki
 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól oraz pieprz 

oraz do posypania 5 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Krok pierwszy

Mrożone warzywa na patelnię przesyp na duży talerz i odstaw do rozmrożenia.

Krok drugi

Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.

Krok trzeci

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj. Mięso smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia.

Krok czwarty

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia - chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj.

Krok piąty

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i smaż co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku się całkowicie rozmrożą.

Krok szósty 

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę warzyw, na nich rozłóż mięso z cebulą(pamiętaj aby odcedzić mięso od sosu, który został po sparzeniu). Przykryj pozostałymi warzywami, wlej sos.


1.thumb.jpg.d6c35256537682639d2529504862f7eb.jpg2.thumb.jpg.dabce0cad0426f13169041ee2ee78081.jpg

Krok siódmy

 Wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem. 


3.thumb.jpg.425f10406173047dc5250c3a9b6553d5.jpg

Krok ósmy 

Podawaj danie z sałatką z rukolą, pomidorami oraz ogórkiem.

Tak wygląda gotowanie danie:


4.thumb.jpg.3378aa05be19dd4d83bbb52726c39178.jpg

SMACZNEGO! 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Guidelines