CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Siema, mnie od zawsze ciekawiły słowa, które użyte w gronie dzisiejszej młodzieży budzą zainteresowanie a wręcz zaciekawienie ze względu na ich nieznajomość wśród wielu ludzi. Co tydzień w tym temacie będę dodawał kolejne ciekawe słowo, które możecie sobie zapamiętać aby w przyszłości z pomyślnością zastosować je w swoich wypowiedziach. Jeżeli kogoś ten post zainteresuje przypominam o możliwości śledzenia go aby codziennie dostawać powiadomienia o kolejnym dodanym słowie. ------------------------------------------------------------------------ Zaczynajmy!!! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Pleonazm Wikipedia: Pleonazm – wyrażenie, w którym jedna część wypowiedzi zawiera te same treści, które występują w drugiej części; jeden z błędów logiczno-językowych. Moja interpretacja: Jest to nieświadome połączenie wyrazów o takim samym lub podobnym znaczeniu. Przykłady: Cofać do tyłu ---> Przecież nie da się cofać do przodu. Spadać w dół ---> A da się spadać w górę? Kopnąć nogą ---> A da się kopnąć ręką? Skręcić w bok ---> No przecież nie da się skręcić prosto... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Oksymoron Wikipedia: Oksymoron - figura retoryczna, którą tworzy się przez zestawienie wyrazów o przeciwstawnych znaczeniach. Moja interpretacja: Zestawienie ze sobą wyrazów, które połączone dają coś co nie ma prawa istnieć według logiki. Przykłady: Sucha woda ---> woda jest zawsze mokra Wirtualna rzeczywistość ---> albo rzeczywistość albo świat wirtualny Żywy trup ---> trup to trup, jest był, jest i będzie martwy Lub znany mi z gimbazy wierszyk o młodej staruszce i łódkach: W słonecznym cieniu na miękkim kamieniu siedziała młoda staruszka i nic nie mówiąc rzekła: - jestem bezdzietna i mam trzech synów, każdy z nich ma port a w porcie łódź. Pierwszy ma jedną łódź, drugi ma pół łodzi a trzeci nie ma wcale. Łodzią tego trzeciego popłynęli na bezludną wyspę zamieszkałą przez białych murzynów. Tam weszłam na gruszę, zerwałam pietruszkę i pojawił się właściciel tego banana twierdząc, że to jego wierzba. To wszystko zapisane jest w pamiętniku mojej nieżyjącej siostry która umarła miesiąc przed porodem trzymając w reku kwadratowe kółeczko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Hipokryzja Wikipedia:Hipokryzja – fałszywość, dwulicowość, obłuda. Zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści. Hipokryzja może się przejawiać na kilka sposobów: Oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich "ciche" łamanie, gdy nikt ważny tego nie widzi (np. głoszenie przez polityka, że walczy z korupcją i jednoczesne branie przez tego polityka po cichu łapówek) Stosowanie różnych, sprzecznych wzajemnie zasad moralnych przy różnych sytuacjach (np. wymaganie od żony, żeby nie zdradzała, i jednoczesne zdradzanie żony) Wymyślanie rozmaitych teorii, które w pokrętny sposób tłumaczą stosowanie różnych norm moralnych przy różnych sytuacjach (np. głoszenie, że zabijanie dzieci wroga w czasie wojny jest dobre dlatego, że wróg ten popełnił wcześniej zbrodnię mordując nasze dzieci) Tworzenie obszarów tabu, czyli spraw, o których się nigdy nie rozmawia publicznie; zazwyczaj są to sprawy, które w świadomości wielu ludzi są niemoralne, ale są lub były jednocześnie masowo praktykowane Przykłady: -Koleżanka twierdzi, że nie lubi plotek zaś sama plotkuje-możemy nazwać ją hipokrytką. -Znajomy twierdzący, że nie nawidzi gdy ktoś odpisuje na sprawdzianach a sam to robi. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Stricte Moja interpretacja: Przysłówek ten jest makaronizmem czyli słowem wplecionym w nasz język poprzez zapożyczenie go z innego języka (np."SORRY, taki mamy klimat"). Stricte(czyt. strikte) oznacza "dokładnie", "ściśle" więc mniej więcej wiecie,które słowa może zastąpić aby nasza wypowiedź zawierała większe bogactwo jezykowe. Przykłady: Spotkanie będzie stricte biznsowe.--->Spotkanie będzie poświęcone tylko(ściśle) biznesowi. To zagadnienie dotyczy stricte ochrony środowiska, nie należy do tego mieszać polityki.----> Zagadnienie to mówi tylko(ściśle) o ochronie środowiska, inne zagadnienia nie mają tam miejsca. --------------------------------------------------------------------------- Przepraszam za brak aktywności w temacie ale oceny się same nie poprawiają więc poświęciłem czas na naukę. Teraz postaram się dodawać posty systematycznie. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Notabene Moja interpretacja: Z języka łacińskiego notabene znaczy "zauważ dobrze","zwróć uwagę na to", czyli będzie ono miało na celu skupienie naszej uwagi na jakiejś dodatkowej ale ważnej informacji, którą poprzedzi. Przykłady: Klaudia dostała posadę kucharki, chociaż notabene nigdy wcześniej nie gotowała. <---\ |---Ważna informacja Nim został biznesmenem przez wiele lat był aktorem, notabene całkiem dobrym. <---| 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Nieadekwatny Moja interpretacja: Słowo to oznacza po prostu "nieodpowiedni", "niezgodny z czymś", "niedokładnie odpowiadający czemuś". Więcej zrozumiecie przy przykładach,może Przykłady: Jasiu, twoje oceny są nieadektwatne do twojej wiedzy, masz zbyt wymagającego nauczyciela?-Zdanie to mówi o tym, że Jasiu ma ogromną wiedzę ale pomimo tego ma 1/2 z przedmiotu(taki przykład) choć powinien mieć 4/5. Czyli jego oceny są niezgodne z stanem jego wiedzy. Krzysiu, twoje ambicje są nieadekwatne do twojego doświadczenia.-Zdanie to mówi o tym, że Krzyś ma bardzo małe doświadczenie ale pomimo tego stawia sobie bardzo wysoko poprzeczkę, zamiast dopasować ją do swoich umiejętności oraz wiedzy. Zachowanie twojej nauczycielki było nieadekwatne do zawodu jaki pełni, powinna była zostać zwolniona.-To zdanie mówi, że nauczycielka zachowała się niestosownie/nieodpowiednio biorąc pod uwagę zbiór podstawowych zasad jakich nauczyciele powinni przestrzegać. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi