CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Kamerdyner Film, którego premiera miała miejsce 5 sierpnia 2013 roku w USA opowiada nam o losach czarnoskórego mężczyzny Cecila Gaines'a(czyt. Sesila Gejnsa). Pierwowzór postaci wzięto z kart historii, mianowicie film poświęcony jest osobie Eugene Allen'a. Chociaż tytuł filmu wskazuje na opowieść o zawodzie kamerdynera, to przede wszystkim zabiera nas w świat inny od znanego dzisiaj, świat pełen rasizmu, przemocy i nienawiści, pokazuje nam zderzenia ojca podległego systemowi i syna walczącego o swoje prawa. Dzieło reżyserii Lee Daniels'a od samego początku wprowadza nas w klimat lat 30. XX wieku, już w pierwszych minutach widzowie mogą zobaczyć jak wyglądały relacje ludzi białych i czarnych. Pierwsza scena sprawia, że widzowie doznają szoku, nie krwawe lecz dosadne wydarzenie powoduje, że młody Cecil porzuca farmę na, której wychowywał się jako niewolnik i rusza w świat bez perspektyw na przeżycie. W kolejnych minutach filmu twórca scenariusza tj. Danny Strong pokazuje nam świat rządzony zasadami apartheid'u: lincze na czarnoskórych, wiszące na ulicy ciała powieszonych, brutalność wobec ludności rasy negroidalnej, hierarchizację czy podział na białych i czarnych. Zagubiony w tym świecie Cecil nie byłby w stanie przetrwać tygodnia gdyby nie pomoc właściciela witryny, którą główny bohater rozbił by zdobyć pożywienie. Pod opieką mężczyzny Cecil praktykuje sztukę bycia kamerdynerem i tak zaczyna się główna historia filmu. Co dzieje się dalej dowiecie się nie ode mnie lecz oglądając film na własne oczy. Kamerdyner jest tworem, który ma przypominać młodym ludziom o przeszłości aby ustrzegli się jej nawrotu w przyszłości. Bez wątpienia uchwycenie ponad 70 lat życia człowieka i stworzenie z niego dwugodzinnego filmu było nie lada wyzwaniem jednakże to sprawiło, że film jest mało szczegółowy i jedynie pozwala nam liznąć jeden wątek z historii Stanów Zjednoczonych by od razu przejść do kolejnego. Choć film nie ma uwidocznionych niedociągnięć i choć ogląda się go niemalże z perspektywy głównego bohatera to nie uważam aby mógł odnieść tak znaczący sukces jak chociażby Zielona Mila czy Pianista. Uważam, że film jest na tyle dobry by moja ocena była równa 8 w skali od 1 do 10. Podsumowując zachęcam do obejrzenia jednakże nie obiecuję wielkich wrażeń, strachu czy łez. Eugene Allen odszedł na emeryturę w 1986r. Jego żona, Helena zmarła w 2008 roku na dzień przed wyborami na, których miała głosować na Baracka Obamę. Eugene zmarł w szpitalu dnia 31 marca 2010r. w wieku 90 lat z powodu niewydolności nerek. Za swojego życia pracował przy boku ośmiu prezydentów. Po wybraniu Baracka Obamy na prezydenta rzekł "You wouldn't even dream that you could dream of a moment like this" co w wolnym tłumaczeniu znaczy "Nigdy byś nie śnił, że można śnić o chwili jak ta". Edytowane 30 Marca 2018 przez CiapatyMurwa 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lebron 112 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Trochę skromnie napisane bez tam kolorów itp. ale jak kto woli plusik na zachętę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeste cygan 189 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ładnie napisane leci plusik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rias Gremory 2 600 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie powiem, ciekawie i zdecydowanie twoja recenzja różni się od tych zwykle spotykanych na naszym forum. Dzieło reżyserii Lee Daniels'a od samego początku... W kolejnych minutach filmu reżyser tj. Danny Strong... Hę? ;d Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Rias Gremory 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Co do recenzji to owszem różni się bardzo Pytanie, jaką wersję wolą forumowicze EDIT DOWN: Dobre! xd brakuje mi linku do filmu Akuratnie to jak i obsadę ktoś kto chce znajdzie bez problemu więc nie przesadzaj Mashiro Zepsułoby całokształt bo by się link wyróżniał na końcu Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez CiapatyMurwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzika ryba 982 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Dobre! xd brakuje mi linku do filmu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiszpanskiTorreador 272 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Dobra recka fajnie mi się czytało. Plusik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaD 2 254 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Trzeba będzie obejrzeć. Ładna stylistyka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak 476 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zachęciłeś do obejrzenia mało czego nie oglądałem więc dzięki ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilonez 779 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Napracowałeś się, godne uwagi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Napracowałeś się, godne uwagi . Dzięki dzięki Coś jeszcze pewnie zrecenzuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aver 1 488 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Fajna recenzja, musze sobie obejrzec. Plusik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARDZO DOBRA WCZUTA 0 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Bardzo ładnie leci + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madridistat 153 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Też pewnie zalukam , dzięki! lajk poleci jutro , bo wykorzystałem wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 No zachęciłeś mnie bardzo do obejrzenia Fajna recenzja, choć krótka. Łapka leeeeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Krotka? Widziales inne na tym forum? Moja jest ok i w calosci napisana przeze mnie-bez czytania innych recenzji, filmwebu i innych, jedynie moje wrazenia i dane statystyczne z wikipedii(narrator, wydanie itp) Jednoczesnie nie chcialem zdradzic fabuly wiec nie moglem sie rozpisac na 6 kartek A4 bo bie bylo o czym pisac Wiec nie uwazam aby byla krotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi