Makaveli. 2 153 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) JESTEM LEGENDĄ GATUNEK: Horror PREMIERA: 11 stycznia 2008 (Polska), 5 grudnia 2007 (świat) PRODUKCJA: Australia, USA REŻYSERIA: Francis Lawrence SCENARIUSZ: Akiva Goldsman, Mark Protosevich GŁÓWNI BOHATEROWIE: Robert Neville (Will Smith) Anna (Alice Braga) Zoe Neville (Salli Richardson-Whitfield) Ethan (Charlie Tahan) OPIS FILMU: Nowy Jork. Pewna pani doktor postanawia wynaleźć szczepionkę na wszelkiego rodzaju nowotwory. Na początku testy na ludziach idą dobrze jednak po pewnym czasie coś się komplikuje. Wybucha ogromna epidemia. Ci którzy mają więcej szczęścia umierają od razu, inni przemieniają się w krwiożercze zombie. Jedynym człowiekiem któremu udało się przeżyć epidemię w mieście jest naukowiec Robert Neville. Postanawia on znaleźć lek który "przywróci ludzkość" w potworach. Na swej drodze spotyka Annę która wszystko zmienia. MOJA OPINIA: Do filmu nie pasuje mi określenie horror. Fakt pojawiają się krwiożercze stwory, jednak nie o nie tu chodzi. Głównym zamysłem było ukazanie że wszyscy ludzie są równi: porównanie Boba Marleya do leku którego szuka Nevill. Cały czas trwa konfrontacja czy Bóg istnieje? Czy też może wszystko jest kwestią przypadku. Sceny post apokaliptycznego Nowego Jorku, walki z potworami, przeplatane są wspomnieniami o rodzinie. Wzruszająca scena w której umiera najwierniejszy kompan Roberta- jego pies.Dość zaskakujące zakończenie. Wszystko to sprawia iż film naprawdę warto obejrzeć. CIEKAWOSTKI: Will Smith przez kilka miesięcy trenował, by uzyskać szczupłą i bardziej wysportowaną sylwetkę. Schudł do roli prawie 10 kg. Studio filmowe wydało aż 5 milionów dolarów, aby przez 6 kolejnych nocy stycznia móc realizować zdjęcia na terenie Nowego Jorku (aktualnie, jest to najdroższe tego typu przedsięwzięcie w historii miasta). W zdjęciach na nowojorskim "Brooklyn Bridge" - retrospekcja, ukazująca ewakuację miasta - brało udział 250 członków ekipy filmowej, aż 1000 statystów (w skład, których wchodziło 160 żołnierzy Gwardii Narodowej w pełnym rynsztunku), wiele pojazdów wojskowych (m.in. kilka Humvee i trzy opancerzone Strykery) oraz parę jednostek pływających Straży Wybrzeża. Twórcy filmu, aby zapoznać się z obecnym stanem wiedzy naukowej dotyczącej wirusów i wirusologii, odbyli spotkania z naukowcami pracującymi w laboratoriach trzeciej klasy bezpieczeństwa biologicznego. Bada się w nich najbardziej niebezpieczne i śmiertelne substancje świata. Błędy w filmie: Kiedy Robert ucieka po tym jak został ranny w nogę, smuga krwi z poprzednich ujęć jest widoczna za nim. W trakcie tej sceny pojawiają się również nieścisłości w kontynuowaniu sceny, kiedy smuga znika w niektórych ujęciach. Kiedy Robert jest zawieszony na latarni, wisi na czarnym kablu. Później, kiedy jest w swoim laboratorium, nogawka obwiązana jest już białym kablem. Wszystkie pokazane flagi wiszące przy rozmaitych budynkach w Nowym Jorku są w doskonałym stanie. Flagi te po trzech latach wiszenia na powietrzu powinny być porozdzierane i wyblakłe. ZWIASTUN: http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-19081 FILM ONLINE: http://www.cda.pl/video/18685557 Edytowane 23 Marca 2016 przez #Brawa Dla Tej Pani 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba 36 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Tak jak napisałeś wzruszający wątek psa (jako jedyna scena w filmie mnie poruszył) Recenzja jest bardzo dobra trzyma poziom plusik leci :sweeeet: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł. 3 324 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Film widziałem z 5 razy, naprawdę mega! polecam jeśli ktoś nie obejrzał, co do recenzji to na poziomie jak zawsze ;] +like. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala1997 8 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Film 10/10 Bardzo Polecam Like! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzeregowiecPL 2 439 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Dobry film! Tutaj alternatywne zakończenie, które nie każdy widział: Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez SzeregowiecPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlinceShot 53 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Film ogladalem wiele razy. I za kazdym razem byl tak samo dobry. Osobiscie polecam go obejrzec jesli ktos nie widzial. Co do recenzji trzyma swoj poziom, leci plus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilonez 779 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Loj nie liczę ile razy to widziałam xd za każdym razem tak samo dobry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omega* 2 077 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Świetny wzruszający film. Recenzja na poziomie. Plus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeste cygan 189 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Super film pies w tym filmie jest mega ładnie na pisana recenzja leci + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek(Pasza) 168 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Bardzo fajna recenzja 10/10 film oglądałem kilka razy i strasznie mi się podobał polecam każdemu kto lubi ten gatunek filmów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaD 2 254 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Nie cierpię jak w filmach zwierzęta giną.. Film warty obejrzenia, chociażby jako ciekawostka, jak wygląda świat apokaliptyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzywa 12 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Film megaaaaa oglądalem go 100 razy Plusik poleciał dzięki za recenzje xd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4talijAA 2 695 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Biedna psina ;c;c;c;c Film za krótki, ale jeden z najlepszych jakie oglądalam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Nie cierpię jak w filmach zwierzęta giną.. Też tego nie lubię, szczególnie gdy ginie taki wierny przyjaciel w obronie swojego pana :< Film za krótki, ale jeden z najlepszych jakie oglądalam. Również mam takie wrażenie że film jest za krótki xd Mogliby zmienić zakończenie i zrobić drugą część :< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omega* 2 077 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam pytanie czy ktoś wie może na co ten pies tak naprawdę chorował ? [ nie mówię o filmie ] Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Omєga * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Omega niestety nie wiem... W filmie został zarażony, natomiast w książce wgl był zdziczały. Gdy doktorek go przygarnął ten zdechł po tygodniu ale nw z jakiego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi