James0v 1 688 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Weterani życia mieli mieć lżej, mianowicie seniorzy z niskimi dochodami dostawaliby od państwa leki za darmo. Projekt ustawowy już powstał, ale rząd się nim nie zajmie.Minister zdrowia Marian Zembala (65 l.) wcale nie zamierza zwolnić emerytów z opłat w aptekach."– Moja emerytura wynosi 1200 zł na rękę. Wiele lat przepracowałam w szpitalu jako salowa. Wiem, że niektórzy mają nawet mniej ode mnie, ale naprawdę ciężko jest sobie poradzić za takie pieniądze.Trzeba nie tylko opłacić rachunki, ale i zadbać o swoje zdrowie.Na lekarstwa co miesiąc wydaję 200 zł, a bywa, że i więcej – wylicza 76-letnia Zofia Zaprawa z Krakowa.– Efekt jest taki, że na życie zostaje mi dosłownie 300–400 zł."Właśnie takie osoby jak Pani Zofia mogłyby skorzystać z przepisów, które forsuje senator PO - Jan Rulewski (71 l.)Proponował on aby osoby powyżej 75 lat, których dochód nie przekracza progu najniższej emerytury, czyli ok. 760 zł na rękę - i samodzielnie prowadzące gospodarstwo domowe, dostawałyby w aptece leki za darmo. Koszt w skali kraju to tylko 50 mln zł.Projekt ustawy już powstał i miał być nawet rozpatrywany przez rząd. Nic z tego. Inicjatywę ostatecznie zablokowało Ministerstwo zdrowia, dlaczego? Ponieważ urzędnicy boją się rzekomo, że weterani życia mogliby... nadużywać leków.Jest to wycinek z mojego większego projektu o nazwie "Granice absurdu", który zostanie ukończony za pewien dłuższy okres czasu, albo w ogóle dlatego też wstawiam go, żeby przypadkiem się nie zmarnował. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omega* 2 077 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Automatycznie wygenerowana wiadomość. Temat został zamknięty przez któregoś z moderatorów. Powód: Brak aktywności Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą. Pozdrawiamy Administracja Forum | Cs-Classic.PL | Klasyczna sieć serwerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi