pyńka 2 434 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Autor: Coelho Paulo Tytuł oryginalny: O Diário de um Mago Język oryginalny: portugalski Tłumacz: Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna Kategoria: Literatura piękna Gatunek: literatura zagraniczna Forma: powieść Rok pierwszego wydania: 1987 Rok pierwszego wydania polskiego: 2003 Coś o autorze: Paulo Coelho - uznany przez jednych za alchemika słów, przez innych za fenomen kultury masowej - jest jednym z najbardziej znanych pisarzy współczesnych. Dla czytelników z ponad 170 krajów, niezależnie od ich wyznania i kultury, stał się prawdziwym autorytetem. Jego książki przetłumaczone na 80 języków nie tylko trafiły na czołówki list bestsellerów,ale stały się też przedmiotem socjologicznych i kulturoznawczych dyskusji. Filozofia i tematyka książek Paula znajduje uznanie milionów czytelników, którzy poszukują swojej własnej drogi i nowych sposobów rozumienia świata.Opis:Historia oparta na osobistych przeżyciach pisarza, który pielgrzymując do słynnego hiszpańskiego sanktuarium Santiago de Compostela, odkrył drogę zwykłego człowieka. Bohater książki wyrusza w drogę, którą po śmierci Jezusa szła Maryja wraz ze św. Jakubem apostołem. Towarzyszy mu tajemniczy przewodnik. Pod okiem pielgrzym osiąga kolejne poziomy wtajemniczenia - wraz z nim i my rozpoznajemy swego anioła i demona, uczymy się uwalniać od cierpień miłosnych, przekonujemy się, że w praktyce "strome podejścia są łatwiejsze niż by się wydawało".Kilka słów ode mnie:Paulo Coelho, znany brazylijski pisarz, w powieści „Pielgrzym” proponuje czytelnikowi specyficzną drogę duchową. Chociaż z pozoru wydaje się, że jest to droga chrześcijańskiej duchowości, to jednak wiele jej elementów rozmija się z doktryną chrześcijańską. Niemniej powieść intryguje samym faktem duchowego poszukiwania bohatera i moim zdaniem jest to powieść o człowieku i jego egzystencjalnych problemach, które podaje w sposób wyraźny bez rozmycia w jakichś tam miłostkach rodem z Harlequinów.Książka dobitnie ukazuje ludzką tęsknotę za tym, co go przekracza, za tym, co wieczne i Boskie.Sam fakt, że bohater udaje się w starą drogę św. Jakuba do Santiago de Compostela, zachęca, by wejść wespół z nim na ów szlak. Każdy więc, kto boi się zetknąć z trudnym światem ducha powinien to przeczytać.Książka ta z pewnością pomoże mu zajrzeć w samego siebie i otworzyć się na to, co istotne.Na pewno powieść daje dużo do myślenia dla tych, którzy uważnie ją czytają. Cytaty z książki: Nie trzeba wspinać się na szczyt góry tylko po to, żeby się dowiedzieć, czy jest wysoka. Wolno nam wszystko - nie wolno tylko stawać na drodze miłości. Kiedy do tego dochodzi, ten, kto próbował zburzyć jej dzieło, musi je odbudować. Spośród wszystkich wymyślonych przez czlowieka sposobów zadawania bólu sobie samemu najgorszym jest Miłość. Cierpimy zawsze dla kogoś, kto nas nie kocha, kto nas porzucił, dla kogoś, kto nie chce nas opuścić. Żyjemy samotnie, jeśli nikt nas nie kocha: mając żonę lub męża, czynimy z małżeństwa niewolę. Zapraszam do wypowiadania się. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Pynia 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umciaak * 1 502 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Recenzja na + +Opisane bardzo obszernie +Zdanie od ciebie, #Kaplica +Zachęciłaś mnie do przeczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiapatyMurwa 1 057 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Pandolo Koalo-90% internautów myśli, że jest fikcyjny bogata, długa recenzja, aż przeczytam za chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semi 1 260 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Świetna recka ^^, Postarałaś się!Duży plus.QueQueQuebonafide ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rias Gremory 2 600 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ja tam wielkim miłośnikiem książek nie jestem, ale recenzję przeczytałem i mam kilka rad. Używanie "wzorów", mianowicie te tytuły napisane na niebiesko, zdecydowanie odejmują ciągłości i wyglądu całokształtu. Zamieniłbym także kolejność zdjęcia z informacjami o wydaniu i autorze. Dziwnie to po prostu wygląda. Taki podział: Opis, Coś ode mnie, Cytaty - moim zdaniem też jest słaby. Można by te cytaty wplątać do opisu i zrobić go obszerniejszym, albo we własnych odczuciach przytoczyć takie, które np. poruszyły Cię i opisać uczucia towarzyszące temu. Ogólnie jako, iż jest to pierwsza recenzja książki i na tym forum to Ty jesteś (że tak powiem) prekursorem, to jest dobrze. Nie wiem czy w czymś pomogę, czy tylko kogoś wkurzę ;], ale chciałem dobrze ;D. Dobra robota Pyniu ^^. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weronikaa 3 302 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zachęciłaś mnie do przeczytania tej książki. Szukałam od dłuższego czasu jakieś ciekawej historii do przeczytania i ją mam! Jak skończę sesje od razu biorę się do czytania. + bardzo ładnie opis książki nie zdradzający za dużo spoilerów + świetnie wyszczególnione cytaty PLUSIK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinolek 25 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 No no chyba sobie ogarnę tę książkę, bo po tak świetnej recenzji aż żal by było jej nie przeczytać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulok 14 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Spoko recenzja, opisane na 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..CytrynQa.. 0 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Recenzja ok :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi