Skocz do zawartości

Przepis na Przekładaniec Orzechowy


s t a r g i r l

Rekomendowane odpowiedzi

Czas pieczenia : 30 - 35 minut

Temperatura pieczenia : 175 stopni

 

 

Składniki :

-orzechy włoskie(7 dag)

-jajka(4)

-łyżki cukru pudru(4/40g)

-łyżka mąki ziemniaczanej(16g)

-łyżki bułki tartej 3/30g)

 

Do nasączenia

-łyżeczki kawy rozpuszczalnej(2)

-łyżeczki likieru amaretto(4)

 

Masa chałwowa

-chałwa o smaku waniliowym(10g)

-serek mascarpone(25dag)

-cukier puder (5dag)

-śmietana kremówka 30%(20dag)

-łyżeczka żelatyny(1/2)

 

Sposób przygotowanie 

 

Biszkopt orzechowy :

 

Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować. Przygotować wszystkie składniki. Orzechy włoskie zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielić od białek. Bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. W tym momencie włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C. 

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec dodać wymieszaną bułkę tartą, mąkę i orzechy (najlepiej w trzech turach) i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i delikatnie przemieszać.

 

Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 30 - 35 minut (piekłam 33 minuty). Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostudzony biszkopt obkroić nożem wzdłuż tortownicy, odpiąć obręcz i wysunąć dno tortownicy, papier delikatnie oderwać ze spodu i ponownie pozostawić biszkopt na papierze.

 

Masa chałwowa :

 

Chałwę rozdrobnić widelcem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 0,5 cm od dna szklanki), wymieszać i przestudzić. Serek mascarpone (w temp. pokojowej) wymieszać z cukrem pudrem (przesianym przez siteczko). Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na dużych obrotach miksera, wlać powoli przestudzoną żelatynę i chwilę zmiksować na małych obrotach, dodać do serka i wymieszać. Następnie dodać rozdrobnioną widelcem chałwę i wymieszać do momentu, aż grudki chałwy nie będą wyczuwalne.

 

Przekładanie : 

 

Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować nasączenie: kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą (ok. 1 cm w filiżance) i dokładnie wymieszać. Dodać likier i wymieszać. Każdą cześć biszkoptu dobrze nasączyć całą przygotowaną porcją. 

 

Na dolny biszkopt wyłożyć 3/4 kremu chałwowego, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i posmarować pozostałą częścią kremu. Wierzch ciasta udekorować kawałkami orzechów włoskich, pokruszoną chałwą i posypać deserową czekoladą startą nożykiem do warzyw. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

 

Powodzenia i Smacznego :D   :banan:

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności