eS' 84 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Witajcie moi mili! Zaczniemy od przepisu na filet w sosie orzechowo-kokosowym. Czas wykonania tego dania samemu, to około 25-30 minut, a koszt to +/- 35-40zł dla dwóch osób. Danie może czasochłonne, ale bardzo proste i smaczne. Co nam jest potrzebne? -Filet z kurczaka -Słoik masła orzechowego -Mleko kokosowe (Polecam jakieś droższe, bo te tanie nie mają smaku) -Papryczki chili -Imbir -Czosnek -Bazylia -Przyprawa do kurczaka, aby nasz kurczak miał złocisty kolor(Dla chętnych marynata w rozmarynie, tymianku, oregano oraz majeranku) -Ryż -Pomarańcze -Jabłko -Inne owoce według uznania -Sól -Pieprz (najlepiej cytrynowy) -Olej/Masło Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia ryżu. Następnie do pojemnika wrzucamy pół słoika masła orzechowego oraz dolewamy mleko kokosowe +/- 200ml (ja zawsze robię na oko, ale nie przesadzajmy z ilością mleka, bo to musi dostać chwile w lodówce i się ściągnąć). Kroimy drobno 2-3 papryczki chili(Zależy od ich ostrości) oraz dodajemy 2 ząbki czosnku. Na koniec wrzucamy obrany korzeń imbiru, który ma około 1cmx1cm(taki naprawdę mały) Gdy już mamy to wszystko w jednym pojemniku blendujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki na 5 minut, by się ściągnęło. Bierzemy naszego kurczaka i go doprawiamy. Z jednej strony nacieramy samą bazylią, a z drugiej przyprawą, solą oraz pieprzem według uznania i wrzucamy na ROZGRZANĄ patelnie z odrobiną oleju/masła i pilnujemy, by go nie spalić. Filetujemy pomarańcze oraz obieramy jabłko i kroimy obie rzeczy w większą kostkę. Mieszamy razem w miseczce, można dodać odrobinę soku z limonki. I tak powstaje nasza sałatka owocowa. Bip, bip. Mamy gotowy ryż. Wyciągamy sos z lodówki i podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Bip bip, mamy i kurczaka. Układamy wszystko na talerzu, sos koniecznie pod mięsem, reszta według uznania i gotowe. SMACZNEGO! Ktoś zapyta po co jabłko i pomarańcze. Otóż ten sos jest dość słodki i fajnie jest przegryźć coś kwaśniejszego PS. Zdjęcia wrzuce, gdy to niedługo zrobię, bo do tej pory nie fotografowałem tego dania Edytowane 11 Lipca 2017 przez eS' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.