Skocz do zawartości

Kuchnia by eS'. Przepis na Filet Orzech-Kokos


eS'

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie moi mili!

Zaczniemy od przepisu na filet w sosie orzechowo-kokosowym.

Czas wykonania tego dania samemu, to około 25-30 minut, a koszt to +/- 35-40zł dla dwóch osób. Danie może czasochłonne, ale bardzo proste i smaczne.

Co nam jest potrzebne?

-Filet z kurczaka

-Słoik masła orzechowego

-Mleko kokosowe (Polecam jakieś droższe, bo te tanie nie mają smaku)

-Papryczki chili

-Imbir

-Czosnek

-Bazylia

-Przyprawa do kurczaka, aby nasz kurczak miał złocisty kolor(Dla chętnych marynata w rozmarynie, tymianku, oregano oraz majeranku)

-Ryż

-Pomarańcze

-Jabłko

-Inne owoce według uznania

-Sól

-Pieprz (najlepiej cytrynowy)

-Olej/Masło

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia ryżu.

Następnie do pojemnika wrzucamy pół słoika masła orzechowego oraz dolewamy mleko kokosowe +/- 200ml (ja zawsze robię na oko, ale nie przesadzajmy z ilością mleka, bo to musi dostać chwile w lodówce i się ściągnąć).

Kroimy drobno 2-3 papryczki chili(Zależy od ich ostrości) oraz dodajemy 2 ząbki czosnku. Na koniec wrzucamy obrany korzeń imbiru, który ma około 1cmx1cm(taki naprawdę mały)

Gdy już mamy to wszystko w jednym pojemniku blendujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki na 5 minut, by się ściągnęło.

Bierzemy naszego kurczaka i go doprawiamy. Z jednej strony nacieramy samą bazylią, a z drugiej przyprawą, solą oraz pieprzem według uznania i wrzucamy na ROZGRZANĄ patelnie z odrobiną oleju/masła i pilnujemy, by go nie spalić.

Filetujemy pomarańcze oraz obieramy jabłko i kroimy obie rzeczy w większą kostkę. Mieszamy razem w miseczce, można dodać odrobinę soku z limonki. I tak powstaje nasza sałatka owocowa.

Bip, bip. Mamy gotowy ryż. Wyciągamy sos z lodówki i podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Bip bip, mamy i kurczaka. 

Układamy wszystko na talerzu, sos koniecznie pod mięsem, reszta według uznania i gotowe.

SMACZNEGO!

 

Ktoś zapyta po co jabłko i pomarańcze. Otóż ten sos jest dość słodki i fajnie jest przegryźć coś kwaśniejszego :D

PS. Zdjęcia wrzuce, gdy to niedługo zrobię, bo do tej pory nie fotografowałem tego dania

 

Edytowane przez eS'
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności