Jeanette vi Rey 541 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Dzisiejszego wieczoru szperałam po internecie i wpadłam na dosyć nietypową grę, która mnie zaciekawiła. Jest to Oświęcim z 1994 roku. Gra polegała na wcieleniu się w Rudolfa Hössa, aby nadzorować budowę Oświęcimskiego obozu zagłady. Walutą w grze były niemieckie marki. Potrzebne one były na "zakup" więźniów, budowanie baraków, komór gazowych oraz krematoriów. Co najśmieszniejsze - gra jak każda, miała przynieść rozrywkę i zabawę. Gra została napisana przez Zbigniewa Dziurgota w 1994 roku na ośmiobitowy komputer Commodore 64. Pewnie ciekawi was geneza powstania gry. Autor - Zbigniew Dziurgot założył się z kolegami o to, kto napisze ciekawszą a zarazem lepszą grę. Oświęcim kończy się delikatnie alternatywną wersją historii - obóz zostaje wyzwolony 27 stycznia 1945 roku, czyli zgodnie z prawdą, ALE Höss zostaje powieszony za dokonane przez niego zbrodnie. Jak sam Zbigniew przyznał - nie jest dumny ze swojego dzieła i nie napisałby ponowie gry w takiej tematyce. Dodam jeszcze, że od niedawna na rynek powoli wychodzi nowa gra, a dokładniej - My Memory of Us. Jest to gra również inspirowana historią żydowskiego getta w Polsce pod okupacją niemiecką z czasów II wojny światowej, lecz tutaj gra przedstawia historię dwójki dzieci, które walczą o swoją przyjaźń w czasach wojny. Wiele osób pokłada spore nadzieję w grę i wyczekuje jej z niecierpliwością. Osobiście uważam, że gry o tematyce żydowskiego getta z czasów II wojny światowej nie powinny w ogóle istnieć, To była i nadal jest tragedia dla narodu żydowskiego, o której mówi się z wielkim żalem. Tak też obie gry mimo, że zostały przedstawione w innym charakterze według mnie, nie powinny zostać wyprodukowane chociażby z szacunku dla narodu żydowskiego. Zachęcam do wyrażania własnych opinii. http://www.grynieznane.pl/2017/08/oswiecim-gra-o-budowie-obozu-koncentracyjnego.html http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=33421 6 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tim0rE 350 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Już naprawde nie mają czego kur** robić... Takie gierki nie powinny być tworzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boblee 202 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Ehhh, no ludzie mają nie dojeb w głowach. Żydzi musieli przeżyc Holocaust czy uliczne łapanki i zabijanie na miejscu w gettach. Powiem tylko szkoda gadac :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi