Gość Blip ^ Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Składniki4 bardzo świeże jajkado gotowania jajek: 100 ml białego wytrawnego wina lub octu słodowego (ewentualnie jabłkowego czy octu z białego wina) Sos holenderski280 ml octu z białego wina4 posiekane szalotki20 ziarenek białego pieprzu750 g masła (do sklarowania—powstanie z tej ilości ok. 500 ml klarowanego masła)6 żółtek Do podania4 bułeczki4 plastry gotowanej szynkisól i pieprz do smaku Jajka w koszulkachDo garnka o wysokości ok. 20 cm nalać do połowy wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet. Zmniejszyć płomień, tak, by woda z octem była na granicy wrzenia. Wbijać jajka po jednym, delikatnie przegarniając wodę wokół łyżką. Obgotowywać jajka przez około 2-3 minuty. Białko powinno być wokół ścięte, żółtko ma pozostać półpłynne. Wyjąć jajka po jednym łyżką cedzakową. Włożyć jajka do garnka z zimną wodą, aby zastopować proces gotowania. Przed podaniem trzeba je włożyć do gorącej wody, aby się podgrzały. Sos holenderskiDo rondla wlać ocet, dodać szalotki i ziarenka pieprzu. Na małym ogniu zredukować płyn do dwóch trzecich objętości. Na małym ogniu stopić masło w garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę. Łyżką cedzakową szumować pianę z wierzchu, aż zostanie na dole klarowne masło. Na garnku z gotująca się wodą ustawić metalową lub ceramiczną miskę z okrągłym dnem. Włożyć żółtka, dodać 1 ½ łyżki odparowanego octu (należy go uprzednio przecedzić). Resztę octu można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Ubijać żółtka z octem na parze na gładką emulsję. Zdjąć garnek z ognia, nadal ubijać energicznie, dolewając po trochu tyle sklarowanego masła, aby powstał gęsty, kremowy sos. Resztę klarowanego masła można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Sposób podaniaPrzekrojone na pół bułeczki opiec w opiekaczu lub w piekarniku. Ułożyć połówki jedna na drugiej, na wierzchu umieścić po plastrze szynki. Na szynce ułożyć podgrzane w gorącej wodzie jajka w koszulkach, polać sosem holenderskim. Podawać natychmiast. Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/jajka-po-benedyktynsku_3083.html#ixzz2RsaLKjcJ Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Tymbarkowa x3 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Famas 114 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Muszę spróbować może być dobre:) Łap lajka:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Appl3. 86 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 musz tygo lajga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAŁy 16 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 aż mosze to sobie zrobić Like Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neska. 3 198 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 no, może i dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReeQ.^ 2 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 musze spróbować .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neska. 3 198 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Automatycznie wygenerowana wiadomość.Temat został zamknięty przez któregoś z moderatora.Powód: Brak aktywności w temacie.Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą.PozdrawiamyAdministracja Forum | Cs-Classic.PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi