Skocz do zawartości

Przepis na Kruche ciasto ze śliwkami


Appl3.

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI : 
 
 




Ciasto:

  •  
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z ½ cytryny (opcjonalnie)
  • śliwki węgierki lub inne

    Dodatkowo:
  •  
  • 2 białka

    Kruszonka:
  •  
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g masła
     
     
    JAK ZROBIĆ ?!: 
     
     
    Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki niedużej formy (u mnie prostokątna forma do tarty o wym. 28 x 14 cm, można dać większą foremkę, jeśli wolimy cienki spód). Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Połówki śliwek ułożyć na cieście (zostawić ze 3-4, do dekoracji). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.
    Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.  Posypać nimi wierzch ciasta. Na górę wyłożyć kilka plasterków pokrojonych śliwek. Piec jeszcze 30 minut.
    Smacznego :)
     
    Nie chciało mi sie pisać to skopiowałem :_:
     
      :D  http://www.slodkiefantazje.pl/idealnie-kruche-ciasto-ze-sliwkami
     
     
     

Edytowane przez Tymbarkowa x3
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Automatycznie wygenerowana wiadomość.Temat został zamknięty przez któregoś z moderatora.Powód: Brak aktywności w temacie. Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą.PozdrawiamyAdministracja Forum | Cs-Classic.PL
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności