Klejuu 29 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 SKŁADNIKI: Składniki na bardzo dużą porcję ( ok. 160 sztuk ,bo lubię dużo żreć.) Ciasto: 1 kg mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 460 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 1 kg ziemniaków 0,5 kg sera białego 2 średnie cebule sól pieprz ostra papryka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i gdy są jeszcze ciepłe przeciskamy je przez praskę razem z serem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na patelni na łyżce oleju i dodajemy do ziemniaków i sera. Przyprawiamy na ostro solą, pieprzem i ostrą papryką. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól, żółtka i wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy sobie na kilka kawałków i każdy z nich cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy na nie łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy polane skwarkami i cebulką. 2 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.