Tomek. 15 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Składniki: -ser żółty kostka lub plastry z 30 dag - sól pieprz i przyprawa do kurczaka -farfalle (może być tez penne) -3-4 pieczarki x liczba osób -brokuł (dla jednej osoby tak maksymalnie pół na więcej porcji można dać całego -śmietana 30 -pierś pojedyncza (1-2 porcji na większa ilość osób trzeba dać proporcjonalnie więcej) Jak zrobić? 1. Gotujemy makaron na al dente ( na opakowaniu jest napisane ile minut No bez przesady ) 2. Tniemy kurczaka w kostkę, pieczarki w plasterki (nie za cienkie, żeby nie zniknęły jak puszczą wodę) 3. Brokuła obkrawamy, żeby uzyskać same te gałązki jakby a nie te grube (na logikę) 4. Blanszujemy brokuła ( wrzucamy na 3-4 minuty do wrzątku z dwoma-trzema łyżeczkami cukru i soli) 5. Przyprawiamy kurczaka ( możemy to zrobić dzień wcześniej i wrzucić go do mleka, żeby otworzyły się pory i lepiej przeszedł przyprawami) czyli trochę soli pieprzu i przyprawy do kurczaka. Tego ostatniego nie trzeba żałować. 7. Patelnie delikatnie smarujemy olejem 8. Smażymy kurczaka aż będzie widać ze dookoła jest wysmażony (jak obrócimy nie widać surowego mięsa) 9. Wrzucamy pieczarki potem brokuła 10. Możemy smażyć na małym ogniu aż pieczarki puszczą wodę i brokuł delikatnie zmięknie Włączamy piekarnik. 11. Dodajemy śmietanę zależnie od ilości porcji mała albo dużą, żeby to ładnie w tym pływało. I dodajemy z 2-3 szczypty soli i pieprzu 12. Wrzucamy makaron. Mieszamy i czekamy, aż śmietana tak jakby zgęstnieje możemy dodać do środka cały czas na ogniu) 13. Ostatecznie wrzucamy do naczynia żaroodpornego możemy zetrzeć ser na górę lub kładziemy plasterki sera. 14. Wkładany do piekarnika nagrzanego do 220 stopni 15. Pieczemy aż ser się spiecze i wyciągamy 16. Smacznego! Przepraszam za brak zdjęcia, ale nie mam nigdzie pod ręką 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek. 187 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Gdybyś chciał to proponuję byś nagrywał poradniki w formie filmiku Kolejny genialny przepis swoją drogą Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|M0NSTER| 2 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Prosze podać makrosy, bo mam ograniczoną ilość węgli, spoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.