Skocz do zawartości

Przepis na Kotlet Pożarski


Gość IceT

Rekomendowane odpowiedzi

ad839cf5f01538d3gen.jpg
  • [*]Oryginalny kotlet pożarski nie zawiera cebuli, ani czosnku. Zaczynamy od wrzucenia do miski zmielonego mięsa drobiowego. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na gładką masę z 1 łyżką miękkiego masła. Białka ubijamy na sztywną pianę.
     
    [*]Do miski z mięsem dodajemy sporo soli, pieprzu, namoczoną w mleku 1 czerstwą bułkę (uprzednio odciśniętą z niego), utarte żółtko z masłem. Wszystko mieszamy. [*]Na koniec w misce ląduje posiekana drobno sama natka pietruszki oraz piana z białek. Dokładnie wszystko kilka minut wyrabiamy. Kolejnym krokiem jest podsypanie deski bułką tartą, formowanie przy pomocy mokrych od wody rąk płaskich kotletów i umieszczanie ich na desce. Po obtoczeniu kotletów pożarskich z dwóch stron w bułce tartej, wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz (2 łyżki oleju zmieszane z 2 łyżkami masła). Smażymy kilka minut z każdej strony pod przykryciem – jeśli nie chcemy uruchamiać piekarnika). Jeśli natomiast chcemy przyspieszyć sprawę, po szybkiej obróbce termicznej na dużym ogniu na patelni, wkładamy kotlety na 10 min do pieca o temp. 160 st. C. [*]W międzyczasie do rondelka wlewamy 100 ml śmietanki i dodajemy drobno posiekane gałązki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy blenderem. Gotujemy kilka minut, aż powstanie gęstawy sos. Warto miksować nie do końca, aby była widoczna struktura pietruszki. Ciepłe kotlety podajemy z ziemniakami oraz sosem. Smacznego.

Edytowane przez Tymbarkowa x3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Automatycznie wygenerowana wiadomość.Temat został zamknięty przez któregoś z moderatora.Powód: Brak aktywności w temacie.Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą.PozdrawiamyAdministracja Forum | Cs-Classic.PL
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności