Skocz do zawartości

Przepis na Kurczaka z ryżem w kurkumie


B4Rt#

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczak z ryżem w kurkumie

Składniki

10 dag ryżu
pojedynczy filet z kurczaka
15 dag zielonej fasolki szparagowej
marchewka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
2 szkl. bulionu
cebula
olej do smażenia
szczypta chili
3 łyżki kurkumy
szczypta mielonego imbiru
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz

 

 

Sposób przygotowania

 

1.Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy chili, łyżką kurkumy oraz szczyptą soli. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie razem z mięsem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zawijamy w folię aluminiową, aby nie wystygły.

 

2.Kukurydzę osączamy. Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w talarki. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy w ok. 3-cm kawałki

 

3.Warzywa zalewamy bulionem, zagotowujemy. Wsypujemy ryż i pozostałą kurkumę. Dusimy ok. 15 minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodajemy mięso. Doprawiamy mieloną papryką, imbirem, solą i pieprzem. Podlewamy małą ilością wody i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy na ciepło.

 

Smacznego ! ;)

Edytowane przez Tymbarkowa x3
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności