Makaveli. 2 153 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Po wielkim sukcesie pierwszej części trylogii Suzanne Collins "Igrzyska śmierci" reżyserzy z Hollywood wpadli na pomysł wyreżyserowania filmu. Dostali wielki budżet i jak widać wykorzystali go moim zdaniem kiepsko. Przyznaję powieści nie czytałem, nie przepadam za książkami a film mnie tylko zniechęcił. Ale zacznijmy może od początku. Na terenie dawnego USA powstało państwo zwane Panem którym rządzi Kapitol. Państwo podzielono na 12 dystryktów. Ludzie żyją biednie; polują w lasach, chodzą w szmatach, mieszkają w drewnianych "willach". Na początku bardzo ciężko się odnaleźć. Jesteśmy wrzuceni do jakiejś wioski i nie wiemy za bardzo o co chodzi. Raz do roku organizowane są tzw. głodowe igrzyska w których nastolatkowie z dystryktów naparzają się aż padną dlatego że każe im Kapitol. Główna bohaterka Katniss Everdeen jest bardzo odważna o czym można przekonać się już na początku filmu. Ogólnie wszyscy bohaterowie nie są zbyt wylewni. Tłumią w sobie uczucia. Można powiedzieć że pokazują się nam nie przez słowa a czyny. Osobiście zastanawia mnie jedno pytanie. Dlaczego to jest film Sci-Fi. Jakoś mi nie pasuje do tego rodzaju filmów ale cóż. Znalazłem bardzo ciekawy komentarz co do filmu. "Parę przychylnych recenzji, trochę więcej uśmiechniętych twarzy wychodzących z kina, zaplecze w postaci popularnej książki, i już mamy „wielkie kino”? Radzę przyhamować. Nie mówie, że było to złe, ale ja pierwszy argument już wysunąć mogę przed seansem. Jeśli film nazywa się „Igrzyska ŚMIERCI”, a dostaje kategorie PG-13 (kategoria wiekowa „pod opieką rodziców”), w której stado gamoni kombinuje jak zrobić tak, żeby było mniej brutalnie, praktycznie bez krwi, i więcej ludzi będzie mogło wejść na seans (większy zysk), to ja zaczynam kwestionować dobrą zabawę". No niestety tak jest. Film dla mnie nie ma trochę sensu. Co roku są losowane jakieś osoby do igrzysk. Ok fajnie. Pozostali ludzie to oglądają i mają kawał radochy z cierpienia innych a już za rok sami się boją żeby tylko ich nie wylosowano. Przecież igrzyska nie odbywałyby się gdyby nikt ich nie oglądał. Jednym słowem pół rozrywka pół walka o życie. Daję słabe 6/10. Aktorzy: Jennifer Lawrence - Katniss EverdeenJosh Hutcherson - Peeta MellarkLiam Hemsworth - Gale HawthorneWoody Harrelson - Haymitch AbernathyElizabeth Banks - Effie Trinket Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Tymbarkowa x3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilonez 779 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Mógłbyś więcej przecinków używać, żeby praca była czytelniejsza ;D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 zwrócę na to uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porczop 257 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Hmm... Oglądałem to i muszę powiedzieć, że było to trochę nudne. Może niektóre sceny były ciekawe, ale jeżeli chodzi o całość to nie zachwyciło mnie to zbyt Rada ode mnie...: Nie puszczajcie tego dzieciom ) Za dużo krwi A co do mojej oceny to dałbym 5/10 maksymalnie Pozdrawiam. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolcia 786 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 film mi sie nie spodobał :C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeloneK ;) 197 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Oglądałem film w kinach i muszę powiedzieć, że jest wart uwagi A co do recenzji, ładnie, estetycznie, co powinno się w niej znajdować jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weronikaa 3 302 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Dla mnie film bardzo średni. Niektóre sceny mnie odrobinę zainteresowały, ale bez przesady. Najgorszy moment --> śmierć tej małej. Aż się odechciało mi oglądać dalej. Daje 5/10 . Nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Widziałem gorsze filmy dlatego 6/10. Nie chciałem nawet tego opisywać ale obiecałem to obiecałem Nessia przepraszam że tak późno :c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszejla. 1 144 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 6/10? Dla mnie 10/10 ;p ale o gustach sie nie dyskutuje. Czekam na" Niezgodną" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neska. 3 198 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Też czekam na niezgodną. Co do filmu, mi się ogólnie podobał, ale widzę, że ty nie do końca go zrozumiałeś xd Oczywiście książka dużo lepsza ^. Łap lajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santos (t) 77 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 film pokazujący o tym jak ludzie mogą zawładnąć innymi że by mogli przetrwać jescze jeden rok 5/10 pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi