Jump to content

Recenzja filmu "Snajper"

Makaveli.

Recommended Posts

7666910.3.jpg

Reżyseria: Clint Eastwood

Gatunek: Dramat wojenny

Ojciec opowiada małemu Chrisowi i jego bratu historię o trzech rodzajach ludzi: bezbronnych owcach, wilkach na nie polujących i psach które chronią owce przed wilkami. Chris po nieudanej karierze kowboja zaciąga się w 1999r do Navy Seal's. Po morderczym treningu wyrusza wraz z kolegami z drużyny do Iraku. Ma to być tylko jedna zmiana. Jednak po powrocie do Stanów nasz bohater zmienia się nie do poznania. Twierdzi że musi wrócić na teren ogarnięty wojną żeby bronić swoich kolegów. Z każdą kolejną zmianą jego psychika zmienia się diametralnie. Szybko zostaje okrzyknięty mianem najskuteczniejszego snajpera w historii swojego kraju. Nawiązując do słów ojca, Chris staje się pasterskim psem Ameryki. 

Brutalne sceny w których terroryści wiercą dziury w dziecku na oczach jego rodziców, trochę fantastyczna i przesadzona scena w której Chris zabija snajpera Al-Kaidy z niewiarygodnej odległości, obrona budynku w czasie burzy piaskowej, wszystko to sprawia że chce się aby ten film trwał jak najdłużej. 

Wszystko elegancko przeplecione scenami w których Kyle nie radzi sobie ze swoimi emocjami, rozmawia ze swoją żoną Tayą, pomaga weteranom wojennym. Skłania nas to do refleksji, żołnierze oddają życie za swój kraj a potem kraj ma ich gdzieś. Życie wojennych weteranów po powrocie do domu naprawdę nie jest kolorowe.

Jednak są też minusy, tak jak powiedziałem fantastyczny strzał Kyle, scena w której terroryści nie trafiają z RPG w opancerzony samochód Amerykanów, żołnierze Seal's wybijający całą armię Al-Kaidy nie tracąc przy tym swoich ludzi. 

Film nie poruszył mnie tak jak "Helikopter w Ogniu", "Byliśmy żołnierzami" czy "Szeregowiec Ryan" jednak trzyma wysoki poziom. 

Moja ocena? Dajmy spokojnie 8,5/10.

Chris Kyle- Bradley Cooper

Taya Kyle- Sienna Miller

Jeff Kyle- Keir O'Donnell 

Marc Lee- Luke Grimes

impax łajzo Ciechanowska nie chciałem zdradzać zakończenia :x

Edited by Tymbarkowa x3
  • Like 7

Film mi się bardzo podobał, doskonale zadbany w najmniejszych szczegółach, świetna obsada, Jedyne co mi się nie podobało to owe zakończenie. Zabił tylu ludzi na wojnie w obronie kraju i zabił go weteran wojenny. No cóż czasem bywa i tak ale film świetny, Dobra recka 

• Like 1

Bardzo dobry, trzymający w napięciu oraz w akcji film.

Szybko można utożsamić się z bohaterem.

Niezwykle wzruszająca końcówka.

Warty obejrzenia :)

• Like 1