Rias Gremory 2 600 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Dziś postaram się krótko opisać i ocenić anime pt. "Fullmetal Alchemist". Gatunki: akcja, komedia, przygodowe, magia(alchemia), nadprzyrodzone, fantasy, wojskowe, dramat Edward i Alphonse Elric to dwóch braci, których wychowywała samotnie matka. Ojciec opuścił ich rodzinną wieś gdy chłopcy byli mali. Bracia, odkryli w gabinecie ojca pewne książki i zapiski o alchemii. Sztuka ta działała na podstawie równowartościowej wymiany - by coś zyskać musiałeś oddać coś o takiej samej wartości. Chłopcy szybko załapali co i jak, chwalili się mamie swoimi postępami, a ta widząc, że mają po ojcu talent, była szczęśliwa. Niestety ta sielanka się skończyła, gdy umarła ich matka. W wyniku pewnych wydarzeń związanych z pogrzebem i pragnieniem chłopców, by zwrócić matce życie, bracia postanowili wskrzesić matkę za pomocą alchemii. Niestety mylą się w obliczeniach i nie udaje im się wskrzesić mamy, a w dodatku zostają dotkliwie okaleczeni. Od tamtej pory śledzimy przygody młodych alchemików przemierzających świat, którzy szukają sposobu na przywrócenie swych ciał do stanu sprzed tragicznej próby ludzkiej transmutacji. W ciągu swej podróży spotykają wielu sprzymierzeńców, ale też i wrogów, z którymi będą musieli się zmierzyć, by odzyskać swe ciała. Link do anime: Fullmetal Alchemist Zajawka: ______________________________________________________________________________ Nie wiedziałem z jakim nastawieniem podejść do tego anime, gdyż jest to połączenie dramatu z komedią i akcją. Powiem jednak, że anime jest genialne, ma swój klimat. Co prawda zabrakło mi tu romansu pomiędzy Edem i Winry oraz pułkownikiem i Rizą, ale i tak całość jest świetna. Anime ma swoje lata, ma wersję alternatywną (którą pewnie kiedyś też tu wrzucę ^^), jednak pomimo tego jest wysoko oceniane i polecane. Oceny: -bohaterowie: 10/10, -kreska: biorąc pod uwagę wiek 9/10, -fabuła: 10/10, -ocena ogólna: fantastyczne. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Rias 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilonez 779 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Uwielbiam to anime jedno z niewielu takich długich co obejrzałam od początku do końca. @ Bo zwykle oglądam takie 12 odcinkowe Edytowane 26 Maja 2015 przez Visha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rias Gremory 2 600 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jakie długie? Trochę ponad 50 odcinków. Ja to w 2 dni obejrzałem, bo do szkoły musiałem chodzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maikeru 176 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 To chyba było 2 anime po Naruto jakie oglądałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VVALO 16 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Powiem Wam szczerze,że za takimi anime nie przepadam ale o gustach się nie dyskutuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeste cygan 189 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dobra recenzja. Leci + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesu 20 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Według mnie FMA: Brotherhood jest o niebo lepsze. Ale to tylko moja opina. Łap + Edytowane 27 Maja 2015 przez Hesu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba 36 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Nie zamierzałem tego oglądać ale chyba mnie namówiłeś. Ląduje w poczekalni. + leci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi