Rias Gremory 2 604 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Dziś postaram się krótko opisać i ocenić anime pt. "Fullmetal Alchemist". Gatunki: akcja, komedia, przygodowe, magia(alchemia), nadprzyrodzone, fantasy, wojskowe, dramat Edward i Alphonse Elric to dwóch braci, których wychowywała samotnie matka. Ojciec opuścił ich rodzinną wieś gdy chłopcy byli mali. Bracia, odkryli w gabinecie ojca pewne książki i zapiski o alchemii. Sztuka ta działała na podstawie równowartościowej wymiany - by coś zyskać musiałeś oddać coś o takiej samej wartości. Chłopcy szybko załapali co i jak, chwalili się mamie swoimi postępami, a ta widząc, że mają po ojcu talent, była szczęśliwa. Niestety ta sielanka się skończyła, gdy umarła ich matka. W wyniku pewnych wydarzeń związanych z pogrzebem i pragnieniem chłopców, by zwrócić matce życie, bracia postanowili wskrzesić matkę za pomocą alchemii. Niestety mylą się w obliczeniach i nie udaje im się wskrzesić mamy, a w dodatku zostają dotkliwie okaleczeni. Od tamtej pory śledzimy przygody młodych alchemików przemierzających świat, którzy szukają sposobu na przywrócenie swych ciał do stanu sprzed tragicznej próby ludzkiej transmutacji. W ciągu swej podróży spotykają wielu sprzymierzeńców, ale też i wrogów, z którymi będą musieli się zmierzyć, by odzyskać swe ciała. Link do anime: Fullmetal Alchemist Zajawka: ______________________________________________________________________________ Nie wiedziałem z jakim nastawieniem podejść do tego anime, gdyż jest to połączenie dramatu z komedią i akcją. Powiem jednak, że anime jest genialne, ma swój klimat. Co prawda zabrakło mi tu romansu pomiędzy Edem i Winry oraz pułkownikiem i Rizą, ale i tak całość jest świetna. Anime ma swoje lata, ma wersję alternatywną (którą pewnie kiedyś też tu wrzucę ^^), jednak pomimo tego jest wysoko oceniane i polecane. Oceny: -bohaterowie: 10/10, -kreska: biorąc pod uwagę wiek 9/10, -fabuła: 10/10, -ocena ogólna: fantastyczne. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Rias 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilonez 779 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Uwielbiam to anime jedno z niewielu takich długich co obejrzałam od początku do końca. @ Bo zwykle oglądam takie 12 odcinkowe Edytowane 26 Maja 2015 przez Visha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rias Gremory 2 604 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jakie długie? Trochę ponad 50 odcinków. Ja to w 2 dni obejrzałem, bo do szkoły musiałem chodzić 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1hu 176 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 To chyba było 2 anime po Naruto jakie oglądałem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VVALO 16 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Powiem Wam szczerze,że za takimi anime nie przepadam ale o gustach się nie dyskutuję ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeste cygan 189 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dobra recenzja. Leci + 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesu 20 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Według mnie FMA: Brotherhood jest o niebo lepsze. Ale to tylko moja opina. Łap + Edytowane 27 Maja 2015 przez Hesu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba 36 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Nie zamierzałem tego oglądać ale chyba mnie namówiłeś. Ląduje w poczekalni. + leci 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi