Skocz do zawartości

Jak można łatwo wpaść w nałóg?

rafciu

Rekomendowane odpowiedzi

Artykuł o tym jak można łatwo wpaść w nałóg.

(Wywiad z p. Alicją)

"Chciałabym z wami się podzielić moją historią. Gdy miałam kilkanaście lat zaimponowały mnie starsze koleżanki ze szkoły średniej, że piły alkohol. Na początku przyglądałam się temu z daleka. [...] Potem zagadałam do nich. Poczęstowały mnie pierwszy raz. TEN JEDEN RAZ ZA DUŻO!"

Pani Alicja jak nam opowiada uzależniła się od razu. Na początku spróbowała ale jej nie zasmakowało. Ale to dzięki namowom koleżanek spróbowała jeszcze raz i jeszcze raz, aż doszło do takiego stanu że wylądowała na izbie wytrzeźwień w wieku 17 lat. Teraz stwierdziła, że nie chce przechodzić znowu przez to i została abstynentką i surowo przestrzega żeby jej dzieci i mąż nie nadużywali alkoholu.

Czynniki sprzyjające uzależnieniom:

- namawianie przez innych,

- w celu zaimponowania komuś,

- żeby spróbować,

- z nudów,

- złe towarzystwo,

i wiele innych.

sh_5821537-1b347bdcec6919aab89112b5bb89a

(Wywiad z p. Andrzejem)

Uzależnić można się również przez taki sposób:

"Mając 20 lat zacząłem mieszkać sam w domu. Nie mogłem zasnąć wieczorami - stres, problemy rodzinne itp. Zacząłem pić wino jeden kieliszek, dwa na sen. Później stało się, że zacząłem pić na śniadanie, obiad, kolacje, jak wstawałem, kładłem się spać. Praktycznie kilkanaście razy dziennie. Byłem uzależniony ale dzięki bardzo trudnej terapii wyszedłem z nałogu."

Wino%20czerwone%202.jpg

Jak się bronić przed nałogami?

Należy po prostu zawsze odmawiać osobom, które proponują nam narkotyki, papierosy, alkohol. Najlepiej byłoby, gdyby nikt żadnej z tych używek nie próbował nigdy zażywać. Np. jeśli chodzi o papierosy: po zapaleniu pierwszego, nastaje uczucie chęci na jeszcze jednego, potem następnego - i właśnie tak dochodzi do uzależnienia. Z pozostałymi używkami jest tak samo. Każda mądra i inteligentna osoba wie, że nie powinno się po nie sięgać.

Dziękuję za uwagę.

Zapraszam jutro na kolejny artykuł.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Automatycznie wygenerowana wiadomość.

Temat został zamknięty przez któregoś z moderatorów.

Powód: Brak aktywności

Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą.

Pozdrawiamy

Administracja Forum | Cs-Classic.PL | Klasyczna sieć serwerów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności