RocketAsh 58 Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Mogę polecić osobą które lubią się bawić w kuchni Tort czekoladowy Pani Bożeny Sikoń, robiłem go już 4 razy i za każdym razem rodzinie czy znajomym pakuje do domu bo mówią że lepszego nie jedli Przepis : Składniki: Biszkopt: (rant średnica 20 cm)4 jajka80 g cukru90 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowegoMus:150 g czekolady gorzkiej 60%250 g śmietany 30 - 36%50 g białka (z 2 jaj)20 g cukruSyrop do nasączania:100 ml wody (ok.1/2 szklanki)100 g cukru2-3 łyżeczki kawy rum do smaku150 g czekolady do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie biszkoptu:Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając.Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min. Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.Przygotowanie musu czekoladowego:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy. Przygotować dekorację:Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.Link do przepisu: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/tort-czekoladowy-_6129.html Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Tymbarkowa x3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonia1234 25 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 A czemu nie przepis spoko może podrzucę go babci i zrobi, bo ja nie Lubie gotować wole zjadać :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James0v 1 688 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Zakypy zrobiłem, w tygodniu jak czas pozwoli poszperam sobie w kuchni i powiadomie o zakończeniu mojej pracy. Edytowane 3 Października 2015 przez James0v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Besi523 3 023 Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Automatycznie wygenerowana wiadomość. Temat został zamknięty przez któregoś z moderatorów. Powód: Brak aktynosci Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą. Pozdrawiamy Administracja Forum | Cs-Classic.PL | Klasyczna sieć serwerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi