Rias Gremory 2 600 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Nie jestem miłośnikiem książek i w życiu przeczytałem ich niewiele, ale pośród nich, są i takie, które miło wspominam. Dzisiaj jestem na terenie wroga i postaram się zrobić co w mej mocy, aby to jakoś wyglądało. Wydawnictwo: Nasza Księgarnia 1961 rok Powieść Ireny Jurgielewiczowej pt. "Ten obcy", opowiada nam o grupie przyjaciół: Uli, Pestce, Julki i Marianie. Pewnego dnia odnajdują wyspę, powstałą w skutek wiosennej powodzi. Budują na niej szałas, spędzają tam mnóstwo czasu, aż któregoś dnia znajdują na niej chłopaka, Zenka. Okazuje się, iż owy nieznajomy jest ranny, zatem paczka przyjaciół postanawia się nim zaopiekować. W pierwszych chwilach, Zenek był małomówny, lecz z biegiem czasu, wyjawia im swoje sekrety. Między Zenkiem i jedną z dziewczyn, kiełkuje miłość. Chłopak odjeżdżając, wręcza Uli list, w którym wyznaje jej co czuje. "Przybysz z dalekich stron nie był w oczach Julka intruzem, który wdarł się bezprawnie na wyspę i którego się co prędzej przepędza, jak to należałoby zrobić z młodocianym mieszkańcem Olszyn. Był kimś takim jak rozbitek, którego w czasie burzy wciąga się na statek i który potem okazuje się księciem, przegnanym przez złych ludzi z własnego królestwa – i do którego wróci, zwoławszy szlachetnych i wiernych przyjaciół. Albo jeżeli nie jest księciem, to przynajmniej bohaterskim kapitanem, który tkwił na pokładzie swego okrętu, wydając rozkazy aż do chwili, kiedy zmyły go fale. Udzielić pomocy komuś takiemu to nie tylko obowiązek, to zaszczyt." Jak już wspominałem, nie jestem miłośnikiem książek. Mam na koncie pewnie mniej niż 15 tytułów, ale nie żałuję przeczytania większości. "Ten obcy" był moją lekturą w 6 klasie podstawówki i jedną z niewielu książek, którą czytałem z ogromnym zapałem i zaciekawieniem. Historia Zenka mnie urzekła, a postawy przyjaciół bardzo mi się podobały. Książka jest naprawdę wciągająca i jak dla mnie, nie tylko dzieciaki mogą ją czytać z przyjemnością. Niestety zakończenie nie wygląda tak jakbym chciał, lecz nie ma także złego zakończenia. Zdecydowanie uważam, że powieść Jurgielewiczowej jest wspaniała i godna polecenia. Pozdrawiam Marek Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Rias 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Pewnego dnia odnajdują wyspę, powstałą w skutek wiosennej powodzi. Budują na niej szałas, spędzają tam mnóstwo czasu, aż pewnego dnia znajdują na niej chłopaka, Zenka. 'pewnego dnia' x2 ;d Poza tym recenzja mi się podoba. Też miałem to jako lekturę XD Leci łapka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyńka 2 434 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 O rany...oczy tego Pana na okładce tak mnie pochłonęły, że chwilę mi zajęło zanim zabrałam się do czytania. XDOczywiście żartuję..książkę podobnie jak Ty miałam okazję czytać.Przyznaję, że mile ją wspominam i pewnie jeszcze kiedyś do niej wrócę.Razem z " Szatanem z siódmej klasy", "Chłopcami z placu broni" i innymi lekturami z dzieciństwa zostanie w mojej pamięci.Odnośnie recenzji..została napisana poprawnie. Myślę jednak, że znając Twoje możliwości i czytając inne recenzje..mogłaby być trochę obszerniejsza!Jednak cieszę się, że coś od Ciebie ukazało się w tym poddziale!Leci plusik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marina. 1 405 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Sama w sobie książka nie przypadła mi do gustu, aczkolwiek recenzja napisana bardzo ciekawie Leci + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semi 1 260 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Nie oceniam "książki", ponieważ jej nie przeczytałem, ale ocenię recenzję 8/10, mógłbyś spróbować bardziej zachęcić do przeczytania jej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopi 138 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 czytałem kiedyś książka ujdzie, recenzja świetna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomantykNLO 140 Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Już kiedyś tę książkę czytałem, nie zbyt mnie zainteresowała. Ale recenzja Ci wyszła 8/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weronikaa 3 302 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Pamiętam tego przystojniaka z okładki! Dziękuję Ci ślicznie za wspominki do przyszłości! Pamiętam tą lekturę i pamiętam, że bardzo ją lubiłam . Recenzja fajnie napisana! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umciaak * 1 502 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Czytałem książke, tak ja czytałem XD Bardzo fajna recenzja, leci + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulok 14 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 O ten obcy, moja lektura z 1/2 gimnazjum dobrze nie pamiętam Fajna recenzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpi123 0 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Recenzja super, co do samej książki dopiero po latach uświadamiam sobie, że książka jest naprawdę bardzo bardzo w porządku. W szkole tego nie rozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..CytrynQa.. 0 Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Recenzja mi się naprawdę podobała a książka jest bardzo fajna była moją lekturą i spodobała mi się masakrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi