Skocz do zawartości

Placek pijak


Amelia

Rekomendowane odpowiedzi

Dodany obrazek

 

PLACEK PIJAK - składniki:

 

Biszkopt:

 

3 jaja

6 łyżek cukru

6 łyżek oleju

6 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto makowo-kokosowe:

 

6 białek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki suchego maku

1/2 szklanki wiórków kokosowych

 

Masa:

 

1/2 l mleka

3 żółtka

budyń śmietankowy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

kostka masła

 

Wierzch i wnętrze:

 

trochę soku z kartonika lub wódki

2 paczki herbatników

powidła

cukier puder

woda

 

PLACEK PIJAK - sposób przygotowania:

Ciasto:

 

Ubić pianę z białek, dodać cukier,mak i wiórki kokosowe, wymieszać (nie miksować). Piec 25 min. w 170 st. Biszkopt: Białka ubić,dodać cukier, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki i piec 30 minut w 170 st.

 

Masa:

 

Do połowy mleka wsypać budyń, mąkę i żółtka, zmiksować. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Miękkie masło utrzeć z cukrem.Dodawać po łyżce masę.

 

Złożenie: Biszkopt posmarować powidłami,położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce. Całość polać lukrem (wymieszać cukier puder z wodą).

 

Źródło Przepisu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności