SzeregowiecPL 2 439 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Operator stanowiska snajperskiego JWK Snajper musi charakteryzować się na prawdę twardym charakterem i specyficzną osobowością Nawet spośród operatorów JWK mało jaki ma szanse objąć to stanowisko. Żeby objąć tę funkcje nie ma już treningu "wytrzymałościowego w ciężkich warunkach" W treningu jasno zaznaczone jest, że celem tej selekcji jest złamanie charakteru i siły życiowej kandydatów. Czego dowiedziałem się osobiście na spotkaniu ze snajperami JWK? Miałem sam okazję rozmawiać podczas ćwiczeń w największym poligonie w Wędrzynie z właśnie dwoma snajperami JWK. Udzielili nam również wykładu. Pokazywali zdjęcia ze swojego treningu, w którym przed oddaniem strzału musieli dużo znieść. Na początku dostali oni za zadanie przejścia około 120 km w trudnym terenie, po przejściu tego oczywiście w jak najkrótszym czasie przy 1 małej racji żywnościowej i 2 racjach wodnych. Razem ~800 ml. Kiedy dotarli do celu czekał na nich oficer JWK. Wyznaczył on bardzo niewygodną pozycję strzelecką w której musieli leżeć ~ 48h (Dostali oni po 1 racji wodnej ~400 ml). Po przeleżeniu wyznaczonych godzin (Takie rzeczy jak odchody itd. wszystko trzeba było załatwiać w spodnie) musieli oddać celny strzał. Sam cel znajdował się za jeziorem, na którym była mała wysepka. Cel pomimo iż był odsłonięty, to był bardzo skomplikowany. Dlaczego? Dlatego, że leżeli w lesie, w którym nie wiał wiatr. Przed wysepka wiał inaczej wiatr, na wysepce jeszcze inaczej, i za wysepką jeszcze inaczej. Cel oddalony był o kilka kilometrów, więc musieli precyzyjnie wymierzyć jaki będzie kąt nachylenia pocisku, jak zmieni go poszczególny wiatr itd. Udało im się trafić. Nagle znów przyszedł oficer i powiedział, że ich zadaniem jest powrót do miejsca rozpoczęcia treningu. Oni uradowani, że został już tylko powrót, ale zaraz. Gdzie racja żywnościowa i wodna? Otóż nigdzie. 120 km, bez niczego. To był kolejny test w, którym musieli przetrwać powrót i wrócić oczywiście ze wszystkimi papierkami itd po swoich racjach, ponieważ komandos pozostaje niewidzialny. Mieli listę i nie mogli NIC zgubić. Więc wycieńczeni snajperzy ruszyli w drogę. Nic nie mogli zgubić, nikt nie mógł ich zobaczyć i musieli dotrzeć na miejsce również w określonym czasie. Byli oni na tyle skrajni, że postanowili, aby i tak nie narobić dużych strat zakraść się do wsi. Ukradli oni w nocy 1 kurę i kilka jaj i sami musieli to przyrządzić i zjeść. Jeden z nich mówił, że nie było to ciekawe przeżycie, ponieważ kurę najzwyczajniej w świecie obdarli tylko z piór i musieli zjeść na surowo. Sprawę z piciem załatwili tak, że przez chusteczki itd. pito wodę z kałuży czy to innych miejsc. Tak czy owak w końcu dotarli do wyznaczonego celu po trudnym jak piekło przemarszu i wygrali. Wygrali swoje wymarzone stanowiska snajperskie.! Poniżej zdjęcia snajperów JWK! Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Pokaż ukrytą zawartość Edytowane 11 Października 2016 przez SzeregowiecPL 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Świetne zdjęcia świetna opowieść. Cytat musieli celny strzał. zabrakło chyba słowa oddać :v 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Właściciel -_- 11 951 Opublikowano 11 Października 2016 Właściciel Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Cytat Udzielili nas również wykładu. nam chyba tam powinno być Co do reszty, to czytałem ze zdumień i zaciekawieniem. Naprawdę kawał dobrej roboty i oczywiście jestem pod wrażeniem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzeregowiecPL 2 439 Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Dzięki za wszystkie poprawki, uczę się na egzamin i ledwo widzę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marina. 1 405 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) W dniu 11.10.2016 o 19:36, -_- napisał(a): oczywiście jestem pod wrażeniem. Ty cały czas jesteś pod wrażeniem gościu XDD Jak to tyle bez jedzenia? :o @ miałeś być dla mnie miły.. teraz spadaj.... Edytowane 11 Października 2016 przez Marina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi