SzeregowiecPL 2 439 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Operator stanowiska snajperskiego JWK Snajper musi charakteryzować się na prawdę twardym charakterem i specyficzną osobowością Nawet spośród operatorów JWK mało jaki ma szanse objąć to stanowisko. Żeby objąć tę funkcje nie ma już treningu "wytrzymałościowego w ciężkich warunkach" W treningu jasno zaznaczone jest, że celem tej selekcji jest złamanie charakteru i siły życiowej kandydatów. Czego dowiedziałem się osobiście na spotkaniu ze snajperami JWK? Miałem sam okazję rozmawiać podczas ćwiczeń w największym poligonie w Wędrzynie z właśnie dwoma snajperami JWK. Udzielili nam również wykładu. Pokazywali zdjęcia ze swojego treningu, w którym przed oddaniem strzału musieli dużo znieść. Na początku dostali oni za zadanie przejścia około 120 km w trudnym terenie, po przejściu tego oczywiście w jak najkrótszym czasie przy 1 małej racji żywnościowej i 2 racjach wodnych. Razem ~800 ml. Kiedy dotarli do celu czekał na nich oficer JWK. Wyznaczył on bardzo niewygodną pozycję strzelecką w której musieli leżeć ~ 48h (Dostali oni po 1 racji wodnej ~400 ml). Po przeleżeniu wyznaczonych godzin (Takie rzeczy jak odchody itd. wszystko trzeba było załatwiać w spodnie) musieli oddać celny strzał. Sam cel znajdował się za jeziorem, na którym była mała wysepka. Cel pomimo iż był odsłonięty, to był bardzo skomplikowany. Dlaczego? Dlatego, że leżeli w lesie, w którym nie wiał wiatr. Przed wysepka wiał inaczej wiatr, na wysepce jeszcze inaczej, i za wysepką jeszcze inaczej. Cel oddalony był o kilka kilometrów, więc musieli precyzyjnie wymierzyć jaki będzie kąt nachylenia pocisku, jak zmieni go poszczególny wiatr itd. Udało im się trafić. Nagle znów przyszedł oficer i powiedział, że ich zadaniem jest powrót do miejsca rozpoczęcia treningu. Oni uradowani, że został już tylko powrót, ale zaraz. Gdzie racja żywnościowa i wodna? Otóż nigdzie. 120 km, bez niczego. To był kolejny test w, którym musieli przetrwać powrót i wrócić oczywiście ze wszystkimi papierkami itd po swoich racjach, ponieważ komandos pozostaje niewidzialny. Mieli listę i nie mogli NIC zgubić. Więc wycieńczeni snajperzy ruszyli w drogę. Nic nie mogli zgubić, nikt nie mógł ich zobaczyć i musieli dotrzeć na miejsce również w określonym czasie. Byli oni na tyle skrajni, że postanowili, aby i tak nie narobić dużych strat zakraść się do wsi. Ukradli oni w nocy 1 kurę i kilka jaj i sami musieli to przyrządzić i zjeść. Jeden z nich mówił, że nie było to ciekawe przeżycie, ponieważ kurę najzwyczajniej w świecie obdarli tylko z piór i musieli zjeść na surowo. Sprawę z piciem załatwili tak, że przez chusteczki itd. pito wodę z kałuży czy to innych miejsc. Tak czy owak w końcu dotarli do wyznaczonego celu po trudnym jak piekło przemarszu i wygrali. Wygrali swoje wymarzone stanowiska snajperskie.! Poniżej zdjęcia snajperów JWK! Edytowane 11 Października 2016 przez SzeregowiecPL 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Świetne zdjęcia świetna opowieść. musieli celny strzał. zabrakło chyba słowa oddać :v 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Właściciel -_- 11 886 Opublikowano 11 Października 2016 Właściciel Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Udzielili nas również wykładu. nam chyba tam powinno być Co do reszty, to czytałem ze zdumień i zaciekawieniem. Naprawdę kawał dobrej roboty i oczywiście jestem pod wrażeniem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzeregowiecPL 2 439 Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Dzięki za wszystkie poprawki, uczę się na egzamin i ledwo widzę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marina. 1 405 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) oczywiście jestem pod wrażeniem. Ty cały czas jesteś pod wrażeniem gościu XDD Jak to tyle bez jedzenia? :o @ miałeś być dla mnie miły.. teraz spadaj.... Edytowane 11 Października 2016 przez Marina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi