s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Czas gotowania : 15 minut Składniki Farsz : - ziemniaków (ugotowane, wystudzone(1kg) - białego sera(650g) - cebule (drobno pokrojone)(3) - pieprz, sól - olej do smażenia cebuli Składniki Ciasto : - mąka pszenna(600g) - szklanka ciepłej wody(250ml) - jajko(1) - łyżki oleju(3-4) - szczypta soli(2-3 duże) Sposób Przygotowania Krok 1 Cebulę delikatnie smażymy na oleju. Krok 2 Mielimy ziemniaki i ser za pomocą maszynki do mięsa, dodając w trakcie mielenia 3 duże łyżki przesmażonej cebuli (razem z olejem; pozostałą cebulę zostawiamy do dekoracji ugotowanych pierogów). Krok 3 Gdy mamy już zmielone wszystkie składniki, doprawiamy całość pieprzem i solą i ugniatamy farsz. Krok 4 W misce wyrabiamy ciasto z mąki, ciepłej wody, soli i jajka, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo olej. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, odrywać się od ręki, a konsystencję możemy regulować, dodając więcej mąki lub wody. Krok 5 Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście. Krok 6 Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepimy i gotujemy większe partie i nie chcemy, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku posoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Krok 7 Pierogi wrzucamy ostrożnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię. Krok 8 Wyjmujemy przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy olejem z przesmażoną cebulką. Możemy też dodać np. skwarki Powodzenia i Smacznego :D :banan: Specjalnie dla @Sasquatch :daje_kwiatka_na: Edytowane 20 Listopada 2016 przez Wercia. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0RDEN 1 572 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 łe dla mnie czarna magiawole jeść niż robić :D 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SASU 430 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) O jaaaaaa :D Dziękuję ! @Wercia. Jak ja jadę do Ciebie na pierogi :wub: Chyba że każesz mi samemu je zrobić ... : / Edytowane 20 Listopada 2016 przez Sasquatch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aver 1 488 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) pierogi to jedyne jedzenie które potrafie sam zrobic :3 + Edytowane 20 Listopada 2016 przez Hans 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyńka 2 434 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 A właśnie moja mama robiąc wczoraj pierogi dziwiła się, że np ja do ciasta dodaję olej. Teraz jej pokażę ten przepis i kurde niech patrzy :D Pierogi zawsze love :wub: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SASU 430 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 A właśnie moja mama robiąc wczoraj pierogi dziwiła się, że np ja do ciasta dodaję olej. Teraz jej pokażę ten przepis i kurde niech patrzy :D Pierogi zawsze love :wub: Czemu nie mówisz że pierogi były. Twoja mama raczej powinna się dziwić dlaczego mnie nie było na pierogach a nie dlaczego olej dodajesz ; D 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi