s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Czas przygotowania: 40/45 minutTemperatura pieczenia:180 stopni SKŁADNIKI: Ciasto: ● 200g masła● 180g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao● 90g czekolady mlecznej● 3 duże jajka● 120g brązowego cukru ● 2 łyżki maki pszennej Karmel: ● 3 czubate łyżki masła ● 1 szklanka cukru ● 1/2 szklanki śmietany 30% ● 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej ● 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Krok Pierwszy Przygotowujemy karmel. Do szerokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, rozprowadzamy równomiernie i, nie mieszając, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Krok drugi Wlewamy wodę (uwaga, zaczyna bardzo pryskać!) i energicznie mieszamy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, a następnie dodajemy śmietankę. Krok trzeci Cały czas mieszając, gotujemy około 4-5 minut. Na końcu dodajemy masło i sól. Mieszamy, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy. Krok czwaty Przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 10 minut a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Krok piąty Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy masę czekoladową a następnie mąkę. Połowę ciasta przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Krok szósty Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie blachę wyjmujemy, na ciasto wykładamy połowę orzechów i polewamy obficie karmelem. Krok siódmy Przykrywamy resztą ciasta, na wierzch wykładamy pozostałe orzechy i pieczemy kolejne 25 minut. Po wyjęciu polewamy karmelem i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego! Ps: Nie starczyło mi orzechów na wierzch, przegryw >.< 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaaS 948 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Upieczesz mi to? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorixxX 1 350 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 To twoje ciasto mnie bedzie wiekami nawiedzac >.< . A poza tym fajny przepis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicekx12 0 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 fantastyczna sprawa <3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi