Bequdas 30 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Cześć, z racji tego, że ostatnimi czasy zauważyłem wiele błędów administracji w Naszym SourceBansie postanowiłem napisać Wam poradnik, który powinien rozjaśnić sztukę banowania. Oczywiście nie obejdzie się bez poznania podstawowych komend admina, które macie ---> Zaczynając od początku. Jedną z najprostszych postaci, którą Wam przedstawię jest banowanie w konsoli. Konsola w podstawowym etapie gry jest wyłączona, więc logiczne jest to, że musimy ją włączyć. By ją uruchomić wchodzimy: Opcje ---> Ustawienia Gry ---> Włącz konsolę ---> Zaznaczamy Tak. Konsolę możemy włączyć przyciskiem o nazwie TYLDA (znajduje się on pod klawiszem ESCAPE). Po włączeniu konsoli ukazuje Nam się takie okno: Dajmy sobie na przykład gracza o nicku: Where should I go. Ustalmy sobie, również, że gracz obraził inną osobę na czacie głosowy, więc jasną sprawą jest to, że musimy go zbanować. Aby poprawnie zbanować takiego delikwenta użyjemy komendy: sm_ban "nick" <czas> <powód>. Zbanujemy taką osobę na 4320 minut z powodem: obraza. Poprawnie powinno to wyglądać tak: sm_ban "Where should I go" 4320 Obraza. Nie jest to jednak jedyny sposób na zbanowanie takiego delikwenta. Kolejnym sposobem jest ban przez STEAM ID, które znajdziecie w konsoli pod komendą: status. Steam ID tego gracza znajdziemy po prawej stronie od jego nicku czyli: . Formułka banowania wygląda identycznie jak poprzednia, ale różni się tylko tym, że w miejsce nicku wstawiamy STEAM ID. Poprawnie to wygląda tak: sm_ban "STEAM_1:1:188240421" 4320 Obraza. Następnym sposobem banowania w konsoli jest banowanie przez tzw. #userid, które znajdziecie, również pod komendą status spisaną w konsoli. #userid tego gracza znajdziemy po lewej stronie od jego nicku czyli: . Banowanie poprzez #userid wygląda identycznie tak jak poprzednie czyli: sm_ban "#159" 4320 Obraza. Przedstawiłem Wam sposoby. Edytowane 25 Listopada 2017 przez SonuŚ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi