s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Witam! Przychodzę z kolejnym przepisem, lecz dzisiaj nic na słodko, ale na słono! Dzisiaj mam do przedstawienia zapiekankę z mięskiem mielonym i warzywami z sosem beszamelowym. Sama praca przy tym jest dość czasochłonna, oraz czas oczekiwania na gotową zapiekankę również jest długie. Ale mimo wszystko, danie samo w sobie jest pyszne! Czas przygotowania: 60/70 minut Temperatura oraz czas pieczenia: 180 stopni/55 minut Składniki: ● 2 opakowania warzyw na patelnię( rodzaj zależy od Waszych upodobań)● 2kg mięsa mielonego wieprzowego● 1 cebula● 3/4 ząbki czosnku ● 4 łyżki oleju ● sól oraz pieprz Sos beszamelowy: ● 2 szklanki mleka● 10 dag startego żółtego sera● 1 czubata łyżka masła● 1 czubata łyżka pszennej mąki● szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej● sól oraz pieprz oraz do posypania 5 dag startego żółtego sera Sposób przygotowania: Krok pierwszy Mrożone warzywa na patelnię przesyp na duży talerz i odstaw do rozmrożenia. Krok drugi Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Krok trzeci Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj. Mięso smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia. Krok czwarty W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia - chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Krok piąty Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i smaż co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku się całkowicie rozmrożą. Krok szósty Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę warzyw, na nich rozłóż mięso z cebulą(pamiętaj aby odcedzić mięso od sosu, który został po sparzeniu). Przykryj pozostałymi warzywami, wlej sos. Krok siódmy Wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem. Krok ósmy Podawaj danie z sałatką z rukolą, pomidorami oraz ogórkiem. Tak wygląda gotowanie danie: SMACZNEGO! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyBsoN. 99 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Fajno fajno. Ale wole kebsa ❤️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.