Jump to content
Wercia.

Przepis na Zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami oraz sosem beszamelowym

Recommended Posts

Witam!
Przychodzę z kolejnym przepisem, lecz dzisiaj nic na słodko, ale na słono! 
Dzisiaj mam do przedstawienia zapiekankę z mięskiem mielonym i warzywami z sosem beszamelowym. 
Sama praca przy tym jest dość czasochłonna, oraz czas oczekiwania na gotową zapiekankę również jest długie.
Ale mimo wszystko, danie samo w sobie jest pyszne! :D 

Czas przygotowania: 60/70 minut
Temperatura oraz czas pieczenia: 180 stopni/55 minut

Składniki:

2 opakowania warzyw na patelnię( rodzaj zależy od Waszych upodobań)
2kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
3/4 ząbki czosnku 
4 łyżki oleju 
sól oraz pieprz 

Sos beszamelowy:

 2 szklanki mleka
 10 dag startego żółtego sera
 1 czubata łyżka masła
 1 czubata łyżka pszennej mąki
 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól oraz pieprz 

oraz do posypania 5 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Krok pierwszy

Mrożone warzywa na patelnię przesyp na duży talerz i odstaw do rozmrożenia.

Krok drugi

Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.

Krok trzeci

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj. Mięso smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia.

Krok czwarty

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia - chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj.

Krok piąty

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i smaż co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku się całkowicie rozmrożą.

Krok szósty 

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę warzyw, na nich rozłóż mięso z cebulą(pamiętaj aby odcedzić mięso od sosu, który został po sparzeniu). Przykryj pozostałymi warzywami, wlej sos.


1.thumb.jpg.d6c35256537682639d2529504862f7eb.jpg2.thumb.jpg.dabce0cad0426f13169041ee2ee78081.jpg

Krok siódmy

 Wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem. 


3.thumb.jpg.425f10406173047dc5250c3a9b6553d5.jpg

Krok ósmy 

Podawaj danie z sałatką z rukolą, pomidorami oraz ogórkiem.

Tak wygląda gotowanie danie:


4.thumb.jpg.3378aa05be19dd4d83bbb52726c39178.jpg

SMACZNEGO! 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajno fajno. Ale wole kebsa ❤️ 

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Guidelines