amN 0 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Choć na Euro 2012 pewnie nie wyjdziemy z grupy nawet, to spodziewaną porażkę piłkarską możemy sobie osłodzić świadomością, że jesteśmy potęgą w innym sporcie - E-SPORCIE. W weekend w Warszawie odbyły się kolejne już finały europejskiej edycji World Cyber Games, czyli kwalifikacji do ogólnoświatowej olimpiady WCG, która odbędzie się tym razem w koreańskim Pusan. Równolegle do tej imprezy rozgrywano jednak po raz pierwszy mecze o randzie mistrzowskiej ma naszym kontynencie w ramach Samsung Euro Championship. I właśnie tam nasi zawodnicy zdobyli całe naręcze medali. Tradycyjną już wysoką pozycję Polaków w Counter-Strike potwierdził zespół AGAiN (byli zawodnicy Frag eXecturos), pokonując w finale ukraiński zespół Natus Vincere i zdobywając złoto. Brąz przypadł Finom z WinFakt. Młodą, ale prężną i bardzo popularną dyscyplinę jaką jest League of Legends nasi rodacy po prostu zdominowali - zdobyli dwa pierwsze miejsca. Gameburg Team pobił Frag eXecutors, a Niemcy z Acer Team musieli zadowolić się trzecią pozycją. Mamy też świetnych graczy w StarCrafta 2 - Artur "Nerchio" Bloch zdobył srebro po przegranym pojedynku z Yoanem "ToD" Merlo, a w Asphalt 6 nasi zajęli dwa pierwsze miejsca - Kamil "PLANET" Zalewski wziął złoto a Krzysztof "Krzychos" Jarnicki srebro. Niestety, nie udało się wejść na podium w FIFA 11 i Tekkenie 6, ale chyba i tak nie mamy na co narzekać. Całe Samsung Euro Championship zgromadziło 300 graczy z 30 krajów a suma nagród przekroczyła 100 tysięcy dolarów - nie są to może największe pieniądze do wygrania w esporcie, ale z pewnością niemałe. A i prestiż się liczy - Mistrzostwo Europy w takich cyfrowych dyscyplinach jak Counter-Strike i League of Legends odpowiada zdobyciu tego samego tytułu powiedzmy, że w "analogowej" piłce nożnej i siatkówce, a zważywszy na to, że esport ma przed sobą świetlaną przyszłość i jest skazany na coraz większą popularność, sukcesy naszych zawodników budują lepszą bazę dla przyszłych zwycięstw niż Orliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheShizeR 0 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Jeśli pisałeś go sam, do brawa. Bardzo fajny news Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChiLL 74 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Pisz źródło zawsze, bo sam tego nie zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amN 0 Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Wiem , własnie zapomniałem napisać zródła - PrzepraszamNastępnym razem napisze zródło :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NexT 0 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Super news ( jestem fanem AGaiN) , więc przypadł mi do gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amN 0 Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 NexT, Krypton dał mi radę , żeby dawać newsy które was zainteresują a nie co sie dzieje w PISie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Super news Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oBaN 0 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 ciekawa informacja miło wiedzieć że Polacy radzą sobie w innych wszelkich dyscyplinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi