Czas przygotowania: 20 minut
Porcja na 1 osobę
SKŁADNIKI:
1/4 piersi z kurczaka
1-2 pieczarek
100-150ml mleczka kokosowego
100ml jasnego bulionu z kurczaka
2 plasterki obranego i cienko pokrojonego galangal'u (tajski imbir)
1 łodyga trawy cytrynowej
2-3 papryczki chilli
3 łyżeczki sosu rybnego
3 łyżki stołowe soku z cytryny/limonki
OPCJONALNIE:
3 liście kaffir'u
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry a chilli siekamy .
2. Bulion wlewamy do rondelka i wrzucamy do niego kurczaka, pieczarki, rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej, galangal i opcjonalnie 3 liście kaffir'u.
3. Gotujemy na małym ogniu do puki aż kurczak się nie ugotuje.
4. Gdy nasz kurczak będzie już ugotowany wyciągamy z rondelka trawę cytrynową i dodajemy nasze mleczko kokosowe.
5. Doprowadzamy zupę wrzenia i gotujemy przez niecała minute około 30s. Później zmniejszamy ogień.
6. Na koniec dodajemy posiekane chilli, sos rybny i sok z cytryny lub limonki i mieszamy zupę dokładnie.
7. Przy podawaniu możemy dodać trochę natki pietruszki do dekoracji.
NOTATKA:
(BULION MA NIE ZAWIERAĆ MARCHWI, PONIEWAŻ ONA SPRAWIA, ŻE BULION JEST CIEMNY)