Składniki:
120 g okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki wiórków kokosowych
100 g stopionego masła Masa:
4 białka
1 szklanka drobnego cukru
0,5 szklanki cukru pudru
3 duże dojrzałe banany o wadze 300 g
200 g jagód
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty wsypujemy do foliowej torebki i luźno zawiązujemy. Kilka razy uderzamy w niego wałkiem aby rozdrobnić, na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego pokruszone biszkopty i wiórki kokosowe. Mieszamy. Wykładamy do tortownicy. Równo rozprowadzamy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Do dużej miski wlewamy białka, wsypujemy cukier i cukier puder. Miksujemy. Gdy już piana będzie gęsta, wsypujemy jagody i wrzucamy pokrojone w plastry banany. Miksujemy aż masa zrobi się dość gęsta. Wlewamy łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Mieszamy.
Wylewamy masę na schłodzony spód. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażarki na około 6 godzin lub całą noc.
Kroimy ostrym, namoczonym w gorącej wodzie nożem.
PS. może wywoływać halucynacje złudzenia obniża jakość procesora i karty graficznej.