Witam was w mojej kolejnej odsłonie kulinarnych wyczynów
Tym razem nie wypiszę wam 10-15 różnych sposobów na przygotowanie czegoś ponieważ też mam swoje życie i mi smakuje to co tworzę więc nie narzekam i nie wymyślam tysiąca różnych nowych rzeczy choć staram się. Życzę wszystkim miłej lektury i zachęcam do zdrowszego i smacznego odżywiania
Kurczak w ziołach z serem, jajecznicą, ryżem i fasolą, pomidorem i buraczkami
Krok pierwszy. Najtrudniejszy krok ponieważ trzeba ruszyć tyłek iść do sklepu i zakupić produkty.
- Pierś z kurczaka
- Przyprawy ziołowe (te w których gustujemy)
- Ser (ten który nam smakuje)
- Fasola Czerwona Konserwowa
- Sałatkę z buraków (ewentualnie inną, która będzie nam smakowała i pasowała do potrawy)
- Pomidorki koktajlowe
- Jajka
- Oliwa z Oliwek (droga ale zdrowsza, chcesz użyj zwykłego oleju)
Pierś z kurczaka wieczorkiem sobie porcjujemy i przyprawiamy, ponieważ chcemy by nasze mięsko nabrało zapachu i smaku aby następnego dnia zrobić smaczny obiadek wystarczy na jedną porcję max 200g. Chowamy ją w lodówce przykrytą pamiętajcie
Krok drugi.
- Rozgrzewamy patelnię z Oliwą z oliwek. Wstawiamy Ryż żeby się ugotował (czyli zagotowujemy wodę i solimy ją delikatnie, a następnie wkładamy ryż żeby się ugotował trwa to 15 min.)
- Wyjmujemy naszą pierś z lodówki i zaczynamy smażenie grrr.... Gdy pierś prawie się usmaży kładziemy na nią kawałek sera i po usmażeniu pierś ląduje na naszym talerzyku !
- Po usmażeniu kurczaka zajmujemy się smażeniem jajecznicy robimy ją z 2 jajek wystarczy zaufaj mi.
- Po zakończeniu smażenia jajecznicy nasz ryż już powinien być zaiste ugotowany jeśli nie to poczekamy chwilę a w tym czasie wysypiemy 1/3 puszki fasoli do miseczki i polejemy ją przyprawą Magii.
- Jeśli nasz ryż już się ugotował wtedy wysypujemy 1/3 torebki na patelnię i podsmażamy go delikatnie polewając go przyprawą Magii, nada ona mu lepszego smaku i koloru z fasolą doskonale się skomponuje
- Po podsmażeniu ryżu mieszamy go z fasolą i następnie wykładamy na talerz obok naszego kurczaka i jajecznicy.
- Kolejną czynnością jest wzięcie 2/3 pomidorków koktajlowych i pokrojenie je na 4. Ja to nazywam łódeczki
- Układamy ładnie nasze łódeczki na talerzu niczym na polu wojny i posypujemy troszkę solą i pieprzem dla smaku chyba że ktoś woli obejść się bez tego
- nakładamy sobie do całego zestawu łyżkę sałatki
Krok trzeci.
Nasze jedzonko jest gotowe możemy zająć się podziwianiem naszego dania i delektowaniem się chwilą
Kolejne danie bardzo podobne
- Czyli Pierś z kurczaka przyprawiona przyprawą do kurczaka i usmażona na chrupiąco
- Sałatka z buraka i cebulki
- Ryż i serek wiejski z łyżeczką dżemu i rodzynkami
Pierś z kurczaka przyrządzamy podobnie do tej z pierwszego przepisu
Sałatka dacie sobie z nią radę
Ryż w tym przepisie nie jest podsmażany po prostu ugotowany
Krok po kroku
1. Smażymy pierś
2. Podczas gdy pierś jest smażona my wykładamy trochę sałatki na talerz
3. W miseczce mieszamy serek wiejski z łyżką dżemu (smak do wybrania) i dodajemy do niego troszkę rodzynek
4. Po usmażeniu piersi wykładamy ją na talerz obok sałatki
5. Po ugotowaniu ryżu 1/3 torebki dodajemy do naszego przygotowanego serka wiejskiego i mieszamy, a następnie wykładamy na talerz
Nasze jedzonko jest gotowe i możemy się nim delektować !!!
Ostatnim daniem w tym temacie będzie mój nowy pomysł jeszcze nie wiem jak smakuje ale planuję to wykonać w najbliższym czasie
ZAKUPY
- Ryż
- Łosoś (zwykły lub wędzony)
- Chrzan
- Jogurt Naturalny
Krok po kroku
1. Gotujemy ryż
2. Łososia kroimy w paski tak by móc zrobić z nich kółeczka coś ala koreczki
3. po ugotowaniu ryżu mieszamy go z jogurtem naturalnym
4. następnie robimy kółeczka z łososia i do ich środka dodajemy łyżeczkę ryżu z jogurtem
5. obok naszych koreczków dodajemy łyżkę chrzanu jest bardzo dobry do łososia
Nasze jedzonko jest gotowe choć myślę żeby coś do niego jeszcze dodać ale muszę pomyśleć nad tym co by się komponowało w smak
Mam nadzieję że wam się spodoba i przypadnie do smaku pozdrawiam i zachęcam do komentowania