Witajcie moi mili!
Zaczniemy od przepisu na filet w sosie orzechowo-kokosowym.
Czas wykonania tego dania samemu, to około 25-30 minut, a koszt to +/- 35-40zł dla dwóch osób. Danie może czasochłonne, ale bardzo proste i smaczne.
Co nam jest potrzebne?
-Filet z kurczaka
-Słoik masła orzechowego
-Mleko kokosowe (Polecam jakieś droższe, bo te tanie nie mają smaku)
-Papryczki chili
-Imbir
-Czosnek
-Bazylia
-Przyprawa do kurczaka, aby nasz kurczak miał złocisty kolor(Dla chętnych marynata w rozmarynie, tymianku, oregano oraz majeranku)
-Ryż
-Pomarańcze
-Jabłko
-Inne owoce według uznania
-Sól
-Pieprz (najlepiej cytrynowy)
-Olej/Masło
Przygotowanie:
Zaczynamy od wstawienia ryżu.
Następnie do pojemnika wrzucamy pół słoika masła orzechowego oraz dolewamy mleko kokosowe +/- 200ml (ja zawsze robię na oko, ale nie przesadzajmy z ilością mleka, bo to musi dostać chwile w lodówce i się ściągnąć).
Kroimy drobno 2-3 papryczki chili(Zależy od ich ostrości) oraz dodajemy 2 ząbki czosnku. Na koniec wrzucamy obrany korzeń imbiru, który ma około 1cmx1cm(taki naprawdę mały)
Gdy już mamy to wszystko w jednym pojemniku blendujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki na 5 minut, by się ściągnęło.
Bierzemy naszego kurczaka i go doprawiamy. Z jednej strony nacieramy samą bazylią, a z drugiej przyprawą, solą oraz pieprzem według uznania i wrzucamy na ROZGRZANĄ patelnie z odrobiną oleju/masła i pilnujemy, by go nie spalić.
Filetujemy pomarańcze oraz obieramy jabłko i kroimy obie rzeczy w większą kostkę. Mieszamy razem w miseczce, można dodać odrobinę soku z limonki. I tak powstaje nasza sałatka owocowa.
Bip, bip. Mamy gotowy ryż. Wyciągamy sos z lodówki i podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Bip bip, mamy i kurczaka.
Układamy wszystko na talerzu, sos koniecznie pod mięsem, reszta według uznania i gotowe.
SMACZNEGO!
Ktoś zapyta po co jabłko i pomarańcze. Otóż ten sos jest dość słodki i fajnie jest przegryźć coś kwaśniejszego
PS. Zdjęcia wrzuce, gdy to niedługo zrobię, bo do tej pory nie fotografowałem tego dania