2.5 szklanki mleka
2-3 opakowania pełnoziarnistych herbatników
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1.5 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
kostka miękkiej margaryny
1/4 szklanki rumu (opcjonalnie)
50 g czekoladowych wiórków Zaczynamy od zrobienia czekoladowego budyniu który będzie bazą naszego ciasta. Do większego garnka wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy - podgrzewamy. W osobnej miseczce mieszamy żółtka, obie mąki i resztę mleka. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Gdy mleko z cukrem zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszaninę jajeczno mączną i energicznie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i wynosimy budyń aby przestygł (na wierzchu warto położyć folie spożywczą aby nie utworzył się kożuch). Gdy budyń jest już zimny, miksujemy na puch margarynę i stopniowo go do niej dodajemy. Brytfankę wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy herbatniki (nie powinny się stykać - napęcznieją od kremu) na które wędruje część kremu. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, w zależności od upodobania:). Powinno być to około 4-5 warstw. Na wierzchu wykańczamy kremem który obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 24h. Po tym czasie jest idealne. Źródło : http://ugotuj.to/ugotuj/167478190/herbatnikowy+biszkoptowiec+bez+pieczenia/p/