Jump to content

`XaVi_` vs Skrillex


MaDn3sS
 Share

Kto lepszy ma przepis :D  

15 members have voted

  1. 1. Kto lepszy ma przepis :D

    • `XaVi_`
      8
    • Skrillex
      7


Recommended Posts

Nick przeciwnika: Skrillex

 

Temat: Co chcesz

 

Termin oddania przepisu: 6.11.12

Ravioli z farszem krewetkowym na szpinaku z winnym sosem i smażoną krewetką tygrysią trochę trudno było kupić tą krewetkę ona naprawdę extra smakowała

Ciasto

200 g mąki

2 jajka

szczypta soli

odrobina oliwy

Z mąki, jajek, oliwy i soli zagnieść ciasto na ravioli. Owinąć folią spożywczą, włożyć na ok. 20 minut do lodówki.

Farsz

4 krewetki królewskie

4 łyżki gęstej śmietany

10 listków bazylii

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Krewetki obrać z pancerzy (zachować do sosu), usunąć głowotułów i odnóża, oczyścić z jelit, drobno posiekać. Dodać śmietanę oraz bazylię, przyprawić solą i pieprzem.

Sos:

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy extra vergine

80-100 g zimnego masła

100 ml białego wytrawnego wina

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Pancerze krewetek wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą i ząbkiem czosnku. Dobrze podsmażyć. Zalać winem i redukować na wolnym ogniu. Po zredukowaniu doprawić, przecedzić, dodać schłodzone masło i dobrze wymieszać trzepaczką, aby zagęścić sos.

Dodatkowo

2 krewetki królewskie (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy extra vergine

1 ząbek czosnku

szpinak

sól

1 łyżka świeżo startego parmezanu

 

Szpinak umyć, usunąć łodyżki, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z przekrojonym ząbkiem czosnku. Posolić, zdjąć z ognia.

 

Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz, obrzeża namoczyć wodą, skleić. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. minuty po wypłynięciu. Ravioli powinny być al dente.

 

Na talerzu ułożyć szpinak, na nim ravioli. Polać sosem i posypać parmezanem. Całość można ukoronować usmażoną krewetką (wcześniej oczyszczoną z pancerza).

 

 

 

Myślę że będzie smakowało dużo się namęczyłem nad tym daniem ale było bardzo smakowite

Link to comment
Share on other sites

Guest Skrillex

Tak chcesz się bawić? :) OK. Kuchnia Włoska? :)

 

Pomysł wpadł mi do głowy gdy oglądałem wczoraj Master Chefa :) Dzisiaj zrobiłem w domu na obiad i była bomba :)

 

 

Ravioli z dynią i owczym serem w maśle szałwiowym

 

 

Ciasto makaronowe:

 

500 gr włoskiej mąki na makaron typ “00” lub „Mąki Poznańskiej puszystej”

 

5 dużych, wiejskich jaj

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku tworzymy wgłębienie. Wbijamy w nie jaja i mieszamy widelcem od środka, zagarniając stopniowo mąkę. Gdy jaja połączą się z mąką, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je kilka minut na stolnicy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Można też ciasto wyrobić robotem kuchennym. Gotowe ciasto zawijamy szczelnie w folię i odkładamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

 

Gdy ciasto odpocznie, dzielimy je na 4 równe części. Pierwszą z nich cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i przycinamy tak, by powstał prostokąt (pozostałe ciasto trzymamy pod przykryciem, aby nie wysychało). Prostokąt dzielimy na pół. Na jednej połowie rozkładamy w równych odstępach po 1 łyżeczce nadzienia. Przestrzenie między nadzieniem smarujemy wodą lub roztrzepanym białkiem, przykrywamy drugim płatem ciasta i delikatnie dociskamy palcami, starając się usunąć jak najwięcej powietrza z przestrzeni wokół nadzienia. Zlepione warstwy kroimy nożem lub radełkiem w kwadraty, wokół nadzienia. Ja swoim pierożkom zlepiłam dodatkowo rogi, przez co przypominają bardziej tortellini niż klasyczne ravioli, ale to zabieg czysto dekoracyjny i można go z czystym sumieniem pominąć.

 

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min, aż będą ugotowane, ale wciąż al dente. Podajemy z szałwiowym masłem (przepis poniżej).

 

 

Nadzienie:

 

0.5 kg dyni, obranej ze skórki i pokrojonej na duże kawałki

250 gr sera szopskiego (bułgarski biały ser solankowy, można zastąpić bundzem lub twardą fetą)

6 dużych ząbków czosnku, nie obranych

igły z 1 gałązki świeżego rozmarynu, posiekane

oliwa z oliwek

pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Kawałki dyni i ząbki czosnku w łupinkach mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy i rozmarynem. Rozkładamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min w 200 stopniach, aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek odkładamy, a kawałki dyni zawijamy w cienką ściereczkę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Ser odsączamy na sicie.

 

Ząbki czosnku nacinamy i wyciskamy z nich miękki miąższ. Mieszamy z dynią i pokruszonym serem, rozgniatamy całość widelcem lub praską do ziemniaków. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki.

 

 

Do podania:

 

100 gr masła

 

garść liści świeżej szałwii

 

świeżo mielony pieprz

 

 

Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy posiekane listki szałwii i smażymy kilkanaście sekund. Do masła wrzucamy świeżo ugotowane ravioli, podgrzewamy chwilę i podajemy natychmiast, polane masłem i posypane świeżo mielonym pieprzem.

 

 

 

Przepis trudny więc może wygram :)

Link to comment
Share on other sites

Nie no jak Skrillex da jakiś przepis, to klękajcie narody. Głos wiadomo na kogo oddaję :).. Skrillex i tak dla mnie jest najlepszym kucharzem i każdy jego przepis mnie zadowala. Nie ma jemu żadnej osoby równej, więc nawet nie czekam na przepis Xaviego ;D

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Z Master Chefa nie kopiowałeś, ale ze strony:

ulicaekologiczna.pl
Gdybyś sam wymyślił ten przepis to prawdopodobnie bym go w googlach nie znalazł. No chyba, że nazywasz się Natalia Kretowicz(autorka przepisu). Z tego co widzę to nawet jednego słowa w przepisie nie zmieniłeś :)
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Guidelines