Skocz do zawartości

Przepis na "Sushi" A dokładniej "Maki Zushi"


I3lu

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynamy :)


 


Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować:


(Ryż,Arkusz Nori,Łososia,Świerzy ogórek,Wasabi Oraz matę Bambusową)


 


Sposób przygotowania:


 


Łososia kroimy na cienkie paski. Z ogórka trzeba wykroić gniazdo nasienne (tak by Sushi nie zrobiło się za wilgotne) i pokroić na cienkie paski.


Arkusz glonów układamy na macie (ryż będziemy wykładać na mniej błyszczącą stronę ) równo z dolną krawędzią maty (czyli tą bliżej nas) i pokrywamy cienką, ale zwartą warstwą ryżu zostawiając jedynie około 1,5 cm u góry arkusza. Następnie 3-4 cm od dołu, równolegle do pozostawionego paska bez ryżu, przez całą szerokość nakładamy pasek wasabi i układamy składniki. Później zwijamy maki zushi przy pomocy bambusowej maty ściskając je mocno, ale tak, by nie wyszły bokiem składniki. Sushi kładziemy złączeniem do blatu stołu (pod wpływem wilgoci ryżu 1,5 cm pasek przylgnie trwale do roladki, co zapobiegnie rozpadaniu się ). Po chwili kroimy na roladki o szerokości około 1 cm.


Sushi najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Podajemy do niego sos sojowy oraz imbir marynowany (do przegryzania przed zjedzeniem sushi z innym gatunkiem ryby lub owoców morza). Do picia najlepsze są:


zielona herbata albo piwo.


 


Po przygotowaniu powinno wyglądać to tak 


1108047938a13af7gen.png


 


A i jeszcze coś dla miko :D


Jak by ci nie wychodziło, w sensie "rozwalało i td" to się nie przejmuj :D bo mi dopiero za 3 razem wyszło :D


Edytowane przez Tymbarkowa x3
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Automatycznie wygenerowana wiadomość.

Temat został zamknięty przez któregoś z moderatora.

 

Powód: Brak aktywności.

 

Jeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą.

 

Pozdrawiamy

Administracja Forum | Cs-Classic.PL | Klasyczna sieć serwerów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności