Skocz do zawartości

PIZZA


pfk.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dzis robiłęm pizze na obiad o to przepis xd;).Ciasto:• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej• 1 łyżeczka cukru• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody• 400 g mąki pszennej• 1 łyżeczka soli• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blachNadzienie:• 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki• 4 łyżeczki suszonego oregano• sól i świeżo zmielony pieprz• 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana• 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki• 20 dag cienko pokrojonej szynki• 10 dag cieniutko pokrojonego salami• 1 szklanka drobno utartego parmezanuPrzygotowanie:Ciasto: Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności