Jump to content

PIZZA


pfk.
 Share

Recommended Posts

Witam dzis robiłęm pizze na obiad o to przepis xd;).Ciasto:• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej• 1 łyżeczka cukru• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody• 400 g mąki pszennej• 1 łyżeczka soli• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blachNadzienie:• 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki• 4 łyżeczki suszonego oregano• sól i świeżo zmielony pieprz• 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana• 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki• 20 dag cienko pokrojonej szynki• 10 dag cieniutko pokrojonego salami• 1 szklanka drobno utartego parmezanuPrzygotowanie:Ciasto: Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli to twój własny przepis to ok - jak nie to dodaj źródło! Pizze uwielbiam, ale bardziej tą podawaną w restauracji bądź z pizzeri, niżeli domową :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Guidelines