Skocz do zawartości

bananowe nalesniki;).


pfk.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcial bym przedstawic przemis moj i moiej mamy xd"Bananowe Naleśniki" Warte poswiecenia 15 minut xd.!Składnikiilość porcji: 6125 g (1 szkl.) mąki pszennej30 g (1/4 szkl.) cukru pudru2 jajka235 ml (1 szkl.) mleka3 łyżki roztopionego masła1 łyżeczka aromatu waniliowego1/4 łyżeczki soli55 g masła55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego1/4 łyżeczki cynamonu mielonego1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej60 ml (1/4 szkl.) kwaśnej śmietany6 bananów przekrojonych wzdłuż na pół355 ml (1 i 1/2 szkl.) bitej śmietany1 szczypta cynamonu mielonego*Jak przygotować.1. Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Dodać jaja, mleko, masło, wanilię i sól i zmiksować na gładką masę. 2. Nagrzać lekko wytłuszczoną patelnię o średnicy 15 cm. Dodać około 3 łyżki ciasta. Przechylić patelnię, tak aby ciasto rozlało się i pokryło prawie całe dno patelni. Smażyć, aż naleśnik będzie lekko rumiany, a następnie obrócić i smażyć drugą stronę. Powtórzyć proces z pozostałą częścią ciasta, w razie potrzeby dodając tłuszczu na patelnię. 3. Na dużej patelni roztopić 1/4 szklanki masła. Dodać brązowy cukier, 1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej. Dodać śmietanę i gotować, aż lekko zgęstnieje. Na patelnię dodać połowę bananów na raz i gotować przez 2 do 3 minut, polewając je sosem. Zdjąć z ognia. 4. Wokół każdej połówki banana zawijać naleśnik i kłaść na dużym talerzu. Polać naleśniki sosem. Udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałam wczoraj na DA podobne zdjęcie tylko że naleśniki były polane jeszcze nutellą. Człowieku narobiłeś mi smaku. Wiesz co snołi lubi najbardziej! Zrobię jeszcze w tym tygodniu i dodam zdjęcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności