Jump to content

[HTML] Szkielet strony

Recommended Posts

Podstawowy szkielet strony HTML prezentuje się następująco: 

<!DOCTYPE html>
<HTML>
<TITLE>
</TITLE>
<HEAD>
<META charset="UTF8">
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>

Krótkie wytłumaczenie:

• <!DOCTYPE html> informuje przeglądarkę której wersji HTML lub XHTML używa wczytywana właśnie strona.
  • <HTML> oznacza początek strony, natomiast </HTML> oznacza jej koniec.
  • W znacznikach <HEAD> oraz </HEAD> znajduje się nagłówek strony.
  • W znaczniku <TITLE> ustawiamy tytuł strony, który będzie wyświetlany podczas przeglądania strony. 
  • Ciało strony znajduje się w znaczniku <BODY> oraz </BODY>
  • <META charset="UTF8"> odpowiedzialny jest za poprawne wyświetlanie polskich znaków.

Edited by ωιncнєѕтєr
  • Like 7

" dziale o webmasteringu, o ile zostanie dodany zadbam o różnorodne rzeczy (autorskie) "

Serio będziesz takie rzeczy dodawał?

Przecież to nawet nie jest podstawa podstaw do podstawy podstaw.

Jak już chcesz dodawać takie ultra proste rzeczy, to chociaż napisz co do czego służy i gdzie co umieszczamy, co oznacza utf8, a nie tak jak pisałem. Takich rzeczy jest mnóstwo na necie, a tutaj tylko niepotrzebna kopia.

Eh..

• Like 2

Takie coś to o ile się nie mylę to na początku gimnazjum miałem xD, ja myślałem, że zobaczę tutaj szkic w miarę rozbudowanej strony z odnośnikami i podstronami, takie coś co w trzeciej gimnazjum na zaliczenie robiłem, a tutaj... Ech szkoda gadać, unlike. 

• Like 1

Takie coś to o ile się nie mylę to na początku gimnazjum miałem xD, ja myślałem, że zobaczę tutaj szkic w miarę rozbudowanej strony z odnośnikami i podstronami, takie coś co w trzeciej gimnazjum na zaliczenie robiłem, a tutaj... Ech szkoda gadać, unlike. 

Może ty to miałeś w gimnazjum ale nie wszyscy, jakim cudem miałby się tu pojawić szkic rozbudowanej strony skoro nie były omówione nawet podstawy. To tak jak wrzucić poradnik z wgrywaniem pluginów bez nauki konfiguracji.

Jak dla mnie może on być przydatny i na pewno będzie odnośnikiem wielu przyszłych poradników, bo przecież od podstaw się zaczyna.

• Like 3

• -_- unpinned and unlocked this topic