Skocz do zawartości

Przepis nam mus czekoladowy


dasdw

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 225 g gorzkiej czekolady 2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau 4 łyżki wody 30 g miękkiego masła 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g drobnego cukru (caster sugar), (ja dałam 40 g, dla mnie to wystarczy) 125 ml śmietany kremówki (u mnie: Elmlea 36% tłuszczu)W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.Smacznego :) oto foto

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności