Jump to content

Przepis nam mus czekoladowy


dasdw
 Share

Recommended Posts

Składniki: 225 g gorzkiej czekolady 2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau 4 łyżki wody 30 g miękkiego masła 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g drobnego cukru (caster sugar), (ja dałam 40 g, dla mnie to wystarczy) 125 ml śmietany kremówki (u mnie: Elmlea 36% tłuszczu)W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.Smacznego :) oto foto

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy