Skocz do zawartości

Gruszka w burgundzie


Amelia

Rekomendowane odpowiedzi

Dodany obrazek

 

GRUSZKA W BURGUNDZIE - składniki:

8 gruszek

1 butelka czerwonego wina

200 g cukru

2 goździki

1 kawałek cynamonu

1/2 laski wanilii

szczypta gałki muszkatołowej

3 ziarna czarnego pieprzu

skórka otarta z 1 pomarańczy

80 ml gęstego soku z czarnych porzeczek

 

GRUSZKA W BURGUNDZIE - sposób przygotowania:

Wino wlej do garnka, zagotuj z cukrem, dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy.

Gruszki obierz, pozostawiając ogonki, i włóż je do garnka z winem. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut (czas gotowania zależy od gatunku gruszek). Gdy owoce są już miękkie, wyjmij je, a do wina dodaj sok z czarnych porzeczek i gotuj tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Gruszki ułóż w salaterce. Podawaj polane sosem. Najlepiej smakują mocno schłodzone.

 

Źródło Przepisu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności