Amelia 0 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 ŚWIĄTECZNE BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM - składniki: 160 g czekolady deserowej (użyłam czekolady 74% zawartości kakao) 215 g mleka 35 g kakao w proszku 105 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka (żółtka i białka osobno) 115 g cukru 125 g maku 135 g marcepana w formie kuleczek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na polewę: 165 g czekolady deserowej 105 g gęstej słodkiej śmietanki 18 proc. 2 łyżki amaretto ŚWIĄTECZNE BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM - sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy masło, czekoladę, przyprawę do piernika, kakao i kawę. Mieszamy, pozostawiamy do rozpuszczenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej przelewamy mleko z czekoladą. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy mak, mieszamy aż do połączenia. Przekładamy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy. Foremkę o rozmiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wyrównujemy. W równych odstępach układamy kuleczki marcepana, tak by jedna przypadała na jeden ukrojony kawałek ciasta. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy w środku, z lekko uchylonymi drzwiami. Wyjmujemy po kilku minutach, unikamy w ten sposób gwałtownego opadnięcia ciasta. Studzimy na kratce. Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy likier. Mieszamy. Polewamy ciasto. Źródło Przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuwunio 10 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Nienawidzę marcepanu, a szczególnie maku. Może i wygląda smakowicie, ale nie gustuje w takich wypiekach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolcia 786 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 no pysznie wygląda :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqr3byk 0 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Nienawidzę marcepanu, a szczególnie maku. Może i wygląda smakowicie, ale nie gustuje w takich wypiekach.Podpisuje się ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi