Jump to content

Świąteczne brownie z makiem i marcepanem


Amelia

Recommended Posts

Dodany obrazek

 

ŚWIĄTECZNE BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM - składniki:

160 g czekolady deserowej (użyłam czekolady 74% zawartości kakao)

215 g mleka

35 g kakao w proszku

105 g masła

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

pół łyżeczki przyprawy do piernika

4 jajka (żółtka i białka osobno)

115 g cukru

125 g maku

135 g marcepana w formie kuleczek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na polewę:

165 g czekolady deserowej

105 g gęstej słodkiej śmietanki 18 proc.

2 łyżki amaretto

 

ŚWIĄTECZNE BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM - sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy masło, czekoladę, przyprawę do piernika, kakao i kawę. Mieszamy, pozostawiamy do rozpuszczenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej przelewamy mleko z czekoladą. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy mak, mieszamy aż do połączenia. Przekładamy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy. Foremkę o rozmiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wyrównujemy. W równych odstępach układamy kuleczki marcepana, tak by jedna przypadała na jeden ukrojony kawałek ciasta. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy w środku, z lekko uchylonymi drzwiami. Wyjmujemy po kilku minutach, unikamy w ten sposób gwałtownego opadnięcia ciasta. Studzimy na kratce. Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy likier. Mieszamy. Polewamy ciasto.

 

Źródło Przepisu :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy