Jump to content

Ciasta;).


pfk.

Recommended Posts

Witam poniewaz strasznie KOCHAM xd ciasta dam wam 2 niesamowite przepisy.

 

 

 

"Kruche ciasto pomarańczowe z jabłkami"

 

Składniki:

 

400 g mąki pszennej

200 g margaryny

100 g cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie może dać 150 g)

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

jabłka, najlepiej kwaśne (ja dałam 4 duże)

 

*Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki oprócz margaryny wymieszać w misce. Margarynę roztopić i gorącą wlać do miski. Wymieszać i zagnieść ciasto. Odłożyć kawałek (nie więcej niż 1/4), resztą wylepić dno płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić każda ćwiartkę w plastry. Plastry układać na cieście tak, żeby jeden zachodził na drugi. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozrzucić na jabłkach. Piec w temperaturze 180 stopni aż się ciasto zezłoci.

 

 

Dodany obrazek

 

 

___________________________________________________________________

 

 

 

Teraz czas na "Sernik pomarańczowy"

 

 

Mocno wilgotny sernik z wyczuwalnym aromatem pomarańczy który rozpływa się w ustach i taki puszysty jak chmurka... Pycha

 

*Składniki:

 

1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego

125 g masła

125 ml kwaśnej śmietany 18 %

1 duża pomarańcz

1 szklanka cukru

10 jajek

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku suszonej gorzkiej pomarańczy

 

*Przygotowanie:

 

W garnuszku rozpuścić masło, przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru i skórką pomarańczy - dodawać stopniowo ser, śmietanę, sok z pomarańczy i przestudzone masło - miksować do połączenia składników. Masę serową wymieszać z mąką, następnie ubić białka na sztywno dodając pozostały cukier w czasie miksowania. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową i wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na środkową część, a na dno wstawić blaszkę z wodą po 10 minutach zmniejszyć temp do 170 C i piec ok 50 minut do zrumienienia się. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia.

 

 

Dodany obrazek

 

 

Smacznego ;).

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy