pfk. 0 Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 Witam poniewaz strasznie KOCHAM xd ciasta dam wam 2 niesamowite przepisy. "Kruche ciasto pomarańczowe z jabłkami" Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie może dać 150 g) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 dużej pomarańczy jabłka, najlepiej kwaśne (ja dałam 4 duże) *Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz margaryny wymieszać w misce. Margarynę roztopić i gorącą wlać do miski. Wymieszać i zagnieść ciasto. Odłożyć kawałek (nie więcej niż 1/4), resztą wylepić dno płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić każda ćwiartkę w plastry. Plastry układać na cieście tak, żeby jeden zachodził na drugi. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozrzucić na jabłkach. Piec w temperaturze 180 stopni aż się ciasto zezłoci. ___________________________________________________________________ Teraz czas na "Sernik pomarańczowy" Mocno wilgotny sernik z wyczuwalnym aromatem pomarańczy który rozpływa się w ustach i taki puszysty jak chmurka... Pycha *Składniki: 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego 125 g masła 125 ml kwaśnej śmietany 18 % 1 duża pomarańcz 1 szklanka cukru 10 jajek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku suszonej gorzkiej pomarańczy *Przygotowanie: W garnuszku rozpuścić masło, przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru i skórką pomarańczy - dodawać stopniowo ser, śmietanę, sok z pomarańczy i przestudzone masło - miksować do połączenia składników. Masę serową wymieszać z mąką, następnie ubić białka na sztywno dodając pozostały cukier w czasie miksowania. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową i wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na środkową część, a na dno wstawić blaszkę z wodą po 10 minutach zmniejszyć temp do 170 C i piec ok 50 minut do zrumienienia się. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia. Smacznego . Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolcia 786 Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 mm lubie lubie :-o Link to comment Share on other sites More sharing options...
[*] Matko Dymacz 0 Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 I tylko smaka mi narobiłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwunio 10 Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Daj źródło przepisu, a jabłecznik mnie kusi, szczególnie babciny Link to comment Share on other sites More sharing options...
[O]rbi[T]ek 0 Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Mniam Uwielbiam ciasta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
..:GramBezButow:.. 0 Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Amazing <3 I jak tu nie zgłodnieć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts