Jump to content

Kruche ciasto z dynią i galaretką


lolcia
 Share

Recommended Posts

Kruche ciasto z dynią i galaretką  

 

21787727328926682905.jpg

 

Skladniki :

 

Kruche ciasto bez jajek:

3 szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag masła

4 łyżki śmietany 18%

4 łyżki oliwy z oliwek ekstrakt waniliowy

 

Masa z dynią:

50 dag jabłek (waga po obraniu)

50 dag dyni (waga po obraniu)

20 gram imbiru (korzeń)

2 łyżki cukru

1 galaretka brzoskwiniowa cynamon

 

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe 250 ml

śmietanki 30%

30 dag herbatników w mlecznej czekoladzie 

 

 

 

Sposób przygotowania :

 

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia.

Dodać masło, śmietanę, oliwę z oliwek i kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki

na 60 minut. W tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36

cm wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kruche ciasto i nakłuć

widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut

w temperaturze 180 °C. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych

oczkach. Dynię i imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do garnka przełożyć jabłka, dynię i imbir. Dodać cukier, wymieszać i smażyć

razem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie

przypaliła. Następnie wsypać galaretkę brzoskwiniową w proszku,

razem wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę cynamonu i

wymieszać. Gorącą masę z dynią wyłożyć na upieczone kruche ciasto

i pozostawić do ostudzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml

gorącej wody, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.

Następnie odlać ½ szklanki galaretki truskawkowej, a pozostałą tężejącą

galaretkę wylać na masę z dynią. Całość włożyć do lodówki na około

5-10 minut. Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę

truskawkową (½ szklanki). Razem wymieszać, wyłożyć na galaretkę

truskawkową i włożyć do lodówki na około 5-10 minut. Następnie rozłożyć

herbatniki w mlecznej czekoladzie i całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

 

 

zrodlo: smaczny.pl
 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy